Hur får man bort kalk från t ex duschväggen, kranen eller duschhandtaget?

 

Kalk är riktigt jobbigt att städa bort men om vi tar tag i det med jämna mellanrum så går det bra. 

Kalcium finns naturligt i allt dricksvatten hur mycket kalcium det är i vattnet varierar beroende på vattentäkt. När vattnet avdunstar sker en utfällning av kalcium och det blir en vit beläggning på tex duschväggen, kranen eller duschhandtaget, det är i alla fall där vi ser det som tydligast.

 

Kalk är basiskt och för att få bort de vita fläckarna, avlagringarna behöver man något surt. Man kan lite förenklat säga att man behöver en sorts motsats för att bli av med kalken. Men ättika är starkt och även om det kan tyckas vara helt ofarligt och säljs i dagligvaruhandeln så är ättika en syra och den säljs i olika styrkor vilka anges i %. För stark ättika / för koncentrerad ättika kan ge skador både på olika material och dig själv. 15% som vår städättika har är starkt men inte för starkt, den passar utmärkt för städning i den här koncentrationen.

Ta ättika på en trasa eller svamp, fyll inte över i en sprayflaska då finfördelas ättikan på ett sådant sätt att du riskerar att andas in den.

Ättika och alla andra syror eller städprodukter med lågt pH-värde kan skada naturmaterial och speciellt kalkrika stenarter som till exempel marmor. 

Fläckar som inte hunnit “sätta sig” är lätta att torka bort med lite ättika på trasan, sådant som suttit en längre tid och hunnit byggas på kan vara jobbigare att få bort. Här nedan visar vi ett duschmunstycke fullt av kalk som vi rengör med ättika.

  1. Se till att föremålet är rent från annat än kalk, till exempel tvålrester mm.

  2. “Bädda in” föremålet i ättika med ett “våtomslag”. Vi använder en trasa som vi fuktar och sedan "dränker in" med ättika vanligt fuktat hushållspapper fungerar också. Huvudsaken är att det är ordentligt med ättika så att det täcker föremålet och kalken.

  3. Sedan lägger vi duschmunstycket i en plastpåse och försluter så att det inte torkar. Låt ligga i minst en timme, gärna två.


  4. Ta bort plastpåsen och papperet och rengör sedan med mjuk borste och lite såpa och du ska se att kalken släpper. Är det riktigt mycket kalk kan man behöva upprepa proceduren. 

 

 

 ☝️ Använd aldrig ättika på naturmaterial som trä och sten

☝️ Använd inte ättika starkare än 15% för städning

☝️ Fyll inte ättika i sprayflaska

 

Köp vårt  Badrumspaket - Rent och kalkfritt här

 

 

 

I detta kit ingår:

  • Badrumssåpa Skogsdoft, Flaska 
  • Såpsray med x2 
  • Ättika
  • Trasa, biologiskt nedbrytbar
  • Skurborste mjuk, tillverkad i Sverige
  • Ecofiberduk, i 100% Återvunnet Material

Genom att klicka här kommer du direkt till kitett

Tillbaka till blogg