Hur får man bort kalk från t ex duschväggen, kranen eller duschhandtaget?

I detta inlägg tar vi itu med det besvärliga problemet med kalkavlagringar i hemmet. Kalkbildningar är vanligt förekommande på ytor som duschväggar och kranar och kan vara svåra att bli av med. Vi utforskar effektiva metoder för att effektivt rengöra kalk med hjälp av ättika och förklarar försiktighetsåtgärder för att undvika skador på material och hälsa.

 

Senast redigerad den 20 maj 2024

 

 

Kalk är riktigt jobbigt att städa bort men om vi tar tag i det med jämna mellanrum så går det bra. 

Kalcium finns naturligt i allt dricksvatten hur mycket kalcium det är i vattnet varierar beroende på vattentäkt. När vattnet avdunstar sker en utfällning av kalcium och det blir en vit beläggning på tex duschväggen, kranen eller duschhandtaget, det är i alla fall där vi ser det som tydligast.

 

Kalk är basiskt och för att få bort de vita fläckarna, avlagringarna behöver man något surt. Man kan lite förenklat säga att man behöver en sorts motsats för att bli av med kalken. Men ättika är starkt och även om det kan tyckas vara helt ofarligt och säljs i dagligvaruhandeln så är ättika en syra och den säljs i olika styrkor vilka anges i %. För stark ättika / för koncentrerad ättika kan ge skador både på olika material och dig själv. 15% som vår städättika har är starkt men inte för starkt, den passar utmärkt för städning i den här koncentrationen.

Ta ättika på en trasa eller svamp, fyll inte över i en sprayflaska då finfördelas ättikan på ett sådant sätt att du riskerar att andas in den.

Ättika och alla andra syror eller städprodukter med lågt pH-värde kan skada naturmaterial och speciellt kalkrika stenarter som till exempel marmor. 

Fläckar som inte hunnit “sätta sig” är lätta att torka bort med lite ättika på trasan, sådant som suttit en längre tid och hunnit byggas på kan vara jobbigare att få bort. Här nedan visar vi ett duschmunstycke fullt av kalk som vi rengör med ättika.

  1. Se till att föremålet är rent från annat än kalk, till exempel tvålrester mm.

  2. “Bädda in” föremålet i ättika med ett “våtomslag”. Vi använder en trasa som vi fuktar och sedan "dränker in" med ättika vanligt fuktat hushållspapper fungerar också. Huvudsaken är att det är ordentligt med ättika så att det täcker föremålet och kalken.

  3. Sedan lägger vi duschmunstycket i en plastpåse och försluter så att det inte torkar. Låt ligga i minst en timme, gärna två.

  4. Ta bort plastpåsen och papperet och rengör sedan med mjuk borste och lite såpa och du ska se att kalken släpper. Är det riktigt mycket kalk kan man behöva upprepa proceduren. 

 

 

 ☝️ Använd aldrig ättika på naturmaterial som trä och sten
☝️ Använd inte ättika starkare än 15% för städning
☝️ Fyll inte ättika i sprayflaska

 

 

 

Köp Västerbottenssåpa  Badrumspaket - Rent och kalkfritt här 

I detta kit ingår:

  • Badrumssåpa Skogsdoft, Flaska 
  • Såpsray med x2 refiller
  • Ättika
  • Trasa, biologiskt nedbrytbar
  • Skurborste mjuk, tillverkad i Sverige
  • Ecofiberduk, i 100% Återvunnet Material

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

Vad är en vanlig orsak till kalkavlagringar i hemmet och hur kan man identifiera dem?
Kalkavlagringar uppstår vanligtvis på ytor som duschväggar och kranar när vattnet avdunstar och kalcium utfälls. De syns som vita fläckar och kan vara ganska ihållande.


Varför är ättika ett effektivt medel för att rengöra kalk och vad bör man vara försiktig med när man använder det?
Ättika är surt och kan bryta ner kalkavlagringar effektivt. Det är dock viktigt att använda ättika med en koncentration på högst 15% för att undvika skador på material och att inte spraya ättika, då det kan sprida ångor som är skadliga att andas in.


Vilka produkter ska man använda i badrum för att rengöra det?
Västerbottenssåpa Badrumspaket som innehåller badrumssåpa, såpspray, ättika, trasa, skurborste och ecofiberduk! Det är utformat för att effektivt rengöra och bekämpa kalkavlagringar. 

 

Genom att klicka här kommer du direkt till kittet

Tillbaka till blogg