Hur förbereder man sitt hem inför vintern?

Att förbereda sitt hem inför vintern hjälper till att hålla det varmt, energisnålt och skyddat från de kalla temperaturerna. Här är en steg-för-steg-guide för att förbereda ditt hem inför vintern:

 

1. Isolera och täta hemmet
- Kontrollera fönster och dörrar: Dålig tätning runt fönster och dörrar kan leda till drag och energiförluster. Kolla efter sprickor och läckage och använd tätningslister eller silikon för att täta.
- Tjocka gardiner har faktiskt en funktion, speciellt i gamla hus.
- Kontrollera vind- och väggisolering. Se till att din vind och väggar är välisolerade för att minimera värmeförlust. Extra isolering kan vara en bra investering om det behövs.

2. Serva och kontrollera värmesystemet
-Kontrollera värmepannan: Se till att din värmepanna fungerar som den ska. Boka in en professionell service för att rengöra och inspektera den inför vintersäsongen.
- Lufta elementen: Om du har vattenburna element, se till att lufta dem för att säkerställa att de värmer effektivt. Dammsuga, damma och torka av elementen med mjuk trasa och lite såpspray.
- Kontrollera rökgångar och skorstenar: Om du använder en eldstad, se till att skorstenen är ren och fri från sot. En professionell sotning kan vara nödvändig.
- Eldar du med ved eller pellets, se till att du har tillräckligt för att klara vintern.
- Se över elavtal och se till att bli av med onödig energiförbrukning, tex apparater i standyläge.

3. Förbered vattenledningar mot frost
- Skydda rör mot frysning: Isolera vattenrör som är utsatta för kalla temperaturer, särskilt de som finns i oisolerade utrymmen som källare, krypgrunder eller garage.
- Töm utomhuskranar: Stäng av och töm alla utomhuskranar för att förhindra att rören fryser och spricker. Koppla loss och förvara trädgårdsslangar och ta in eventuella pumpar.

4. Rengör takrännor och kontrollera taket
- Rensa takrännorna: Löv och annat skräp kan täppa till takrännorna och orsaka att vatten samlas och fryser, vilket kan skada både rännorna och taket. Rensa dem innan vintern börjar.
- Kontrollera taket: Inspektera taket för lösa takpannor eller sprickor. Reparationer av takskador kan förhindra läckage och isbildning under vintern.
- Se till att buskar och löv inte ligger mot husväggarna, sådant drar till sig fukt, mögel och i värsta fall skadedjur.

5. Förbered el och säkerhetssystem
- Kontrollera brandvarnare, kolmonoxidlarm, gaslarm: Testa och byt batterier i brandvarnare och kolmonoxidlarm. Värmesystem och eldstäder kan öka risken för kolmonoxidförgiftning. Och nu börjar säsongen för levande djus som alltid är en risk. Använder du gas hemma så kontrollera att allt är ok med det systemet och dess varningsanordningar. 
- Se över elgeneratorn: Om du bor i ett område där strömavbrott är vanliga under vintern, se till att din elgenerator fungerar korrekt och att du har tillräckligt med bränsle.
- Installera timer för utomhusbelysning: För att öka säkerheten och underlätta i vintermörkret, sätt upp eller justera timer på utomhusbelysning runt gångar och entréer.

6. Skydda utemöbler och utomhusutrustning
- Förvara utemöbler: Täck över utemöbler eller förvara dem inomhus för att skydda dem mot snö, frost och fukt. rengör dem gärna med såpa och borste innan du ställer undan dem.
- Säkerställ att snöutrustning fungerar: Kontrollera att snöskyfflar, snöslungor och annan vinterutrustning är i gott skick och fungerar som de ska.
- Sätt upp snöstickor för att underlätta för snöröjningen. Markera tex infartens bredd, eller om du har saker som tex brunnslock som skulle kunna skadas av snöröjning om de inte markeras.
- Har du jordvärmeslingor eller ett avloppsrör i marken som inte får/bör frysa. Markera även dessa så att snön inte röjs undan här eller att snöskoterförare trampar till snön över dessa ledningar. Det kan göra att ledningarna i marken fryser.
- Täck växter och trädgårdsredskap: Skydda känsliga växter och trädgårdsredskap genom att täcka dem med fiberduk eller förvara dem inomhus.

7. Förbered innerklimatet
- Kontrollera fukt och ventilation: Ökad uppvärmning kan leda till torr inomhusluft. Överväg att använda en luftfuktare för att hålla luften på en bekväm fuktnivå.
- Vädra ut huset innan kylan kommer: Hösten är ett bra tillfälle att vädra hemmet innan fönstren måste hållas stängda under vintern.
- Gör rent filter i ventilationssystemet: Rena filter i ditt ventilationssystem hjälper till att cirkulera frisk luft och förbättra energieffektiviteten. Luftvärmepumpar har ofta ett serviceprogram och instruktioner för rengöring som man själv kan genomföra.

8. Fönstervadd och gardiner för extra isolering
- Installera fönstervadd: Om du har äldre fönster, kan fönstervadd (ett slags fönsterplast) hjälpa till att förbättra isoleringen och minska värmeförluster.
- Använd tjocka gardiner: Sätt upp tjockare gardiner för att hjälpa till att hålla kvar värmen inomhus. Dra för dem på natten för att minimera värmeförlusten genom fönstren.

9. Förbered utrymmen för förvaring
- Organisera källaren eller vinden: Rensa ut och organisera förvaringsutrymmen inför vintern, så att du lätt kan hitta vinterkläder och utrustning när du behöver dem.
- Kontrollera att förrådet är torrt: Se till att förrådet är fritt från fukt och isolera det vid behov, så att dina vintertillhörigheter förvaras på ett bra sätt.

10. Planera för nödsituationer
- Lagerhåll nödförnödenheter: Se till att du har ett grundläggande nödpaket redo för vintern, inklusive ficklampor, batterier, filtar, vatten och mat som klarar sig länge.
- Förbered bilen: Förbered bilen inför vintern genom att kontrollera däckens skick, fylla på med vinterspolarvätska och ha en nödlåda med filtar, isskrapa och startkablar redo. 
- Var alltid beredd på att bilen kan stanna, speciellt i på platser där temeperaturen kan krypa ner till -40*C och ännu lägre är det klokt att inte lita på att bilen faktiskt klarar den temperarure. Stanna hemme i extremkyla men måste du ändå ut och åka se då till att ha varma ytterkläder med, ha alltid en skoteroverall i bilen vid dessa tillfällen. En powebank till telefonen (batterier klarar inte mycket kyla under längre tid) värmeljus och tändstickor bör också alltid finnas i bilen under sådan här omständigheter. Det här är förstås extra viktigt om du bor i gesbygd och inte kan räkna med att hjälp finns i närheten.

Genom att följa dessa steg är du väl förberedd för en kall och snörik vinter och kan minska både värmekostnader och risken för skador på ditt hem.

Tillbaka till blogg