Hur gick det till?

Låt oss börja från början. Det första vi ska vara på det klara med att nästan allt vi människor gör är dåligt för planeten, tyvärr men så är det. Att läget är så allvarligt som det är beror på att vi insett våra misstag i senaste laget men vi nu hjälps åt och gör vårt allra bästa så blir det bra till slut ska ni se. Så det uppdrag vi har är egentligen att fundera ut vad som är minst dåligt att göra.


Det allra sämsta alternativet är absolut att slänga och köpa nytt, komsumtion och överkonsumtion är något vi behöver minska på och helst komma bort från helt. Kläder behöver vi dock så då återstår att tvätta och vårda de kläder vi har så långt det är möjligt. Här har ni nu fått utgångspunkten och bakgrunden i "projekt tvättmedel från Västerbottenssåpa". 


Men nu är vi här, Alltvättmedel för både vit och kulörtvätt finns att beställa. Varför heter det då alltvättmedel? -Jo, det är för att du kan tvätta både vit och kulörtvätt med det här tvättmedlet, du kan tvätta nästan alla typer av plagg faktiskt även ull och siden. Det betyder förstås inte att du kan stoppa allt i samma maskin, man måste fortfarande separera vitt från färgat och följa tvättråden men tvättmedlet förstör inte ull och siden eftersom att det inte har något tillsatt enzym. 


Det innehåller inte heller några blekmedel, varken traditionella eller optiska. All blekning tär på textilfibrerna så för att plaggen ska hålla länge bör amn undvika att bleka dem. Vill man ändå ha en blekande effekt så lägger man till 2-3msk bikarbonat i tvättmaskinen, det räcker för att få tvätten helt vit igen. Men det allra bästa sättet är förstås att aldrig tvätta vitt med andra färger, inte ens en liten rand på en handduk är ok att lägga i en maskin med vittvätt.

Vi har under nästan ett och ett halvt år testat tvättmedlet på olika typer av textilier och olika typer av fläckar. 

Här har vi testat blåbär, ketchup, senap, majonäs och grillolja på tvättad bomull. Justerat lite och gjort om samma test igen och ingen. Vi har också testar äggvita och andra relevanta fläckar. 

Tvättesterna har sparats och dokumenterats och så har vi arbetat oss fram till det resultat vi har här framför oss idag.  Här nedan ser ni ett exempel. Det här är ett av väldigt många tester som gjorts under den här perioden.

Och nu är vi här! Vi har ett tvättmedel som genom ny teknik inte använder lika mycket kem som andra flytande tvättmedel, det innehåller inget blekmedel och inget enzym spå det skadar inte naturmaterial som ull.

Vi har testat på alla upptänkliga material och fläckar men det mest spännande (och nervösa) testet gjorde vi på en bit äkta siden. Och det var inte vilket siden som helst. En släkting till oss som är lite av en textil och slöjdexpert har själv provat på att framställa silke, färga och väva sidentyg. Det här var för ett par år sedan under en utbildningsresa för slöjdare i Asien. Hon var alltså villig att låta oss testa tvättmedlet på den bit sidentyg hon själv gjort (bara vävningen av denna lilla bit siden tog 4h). Sagt och gjort, sidenet placerades i en tvättpåse och tvättades i maskin (helst bör man handtvätta siden men det här var ett test) på skonsamt program ör ull och siden och vet ni vad. Det går inte att se minsta lilla påverkan på materialet. (Ni får ursäkta fotografen som inte hade riktigt samma ljus före och efter.) 

Efter


Före

Samma typ av test har vi gjort på ull och inte heller där uppstår några skador. 
Är vi klara nu då? Ja vi är klara med den här produkten men vi slutar aldrig leta efter bättre om mer miljövänliga lösningar. Tillbaka till blogg

1 kommentar

Ut med såpa på våt trall. Skura eller spruta. Låt det ligga i timmar. Regn och spolning klarar resten. Klart !!

Marianne Kragnert

Lämna en kommentar