Inget städtips men väl ett av jordens bästa recept!
Farmor Elsie-May, alias “Tatto” bakade jordens godaste blåbärskakor!
Här bjuder vi på hennes recept!
Det är inte märkvärdig men fortfarande sagolikt gott och så här i skördetider kan väl inget passa bättre än enkla och goda recept!
Köksredskapen nedan är en endera tillverkade och ärvda från morbror Jon Mas’n på Lillberget eller designade av Lovisa Wattman för Iris Hantverk, de senare går bra att beställa från vår webbutik !
Lite kuriosa om arvegodset finns längst ner på sidan.
Till degen behöver du:
- 200 g smör
- 1 ägg
- 2 dl ljummen mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 8-10 dl vetemjö
- Gör så här Smält smöret och låt det svalna.
- Smula ner jästen i ägg och mjölk och rör ut.
- Tillsätt smör, socker och vaniljsocker.
- Arbeta in så mycket mjöl att degen inte kladdar.
- Låt jäsa i ca 10 minuter.
-Ja, du har rätt….. så här långt är det en ganska vanlig bulldeg! Men nu kommer det … Låt inte degen jäsa lika långt som du skulle ha gjort med vanlig bullar. 10 min brukar vara lagom.
Stjälp upp degen och dela i 12 lika stora delar. Här kan du förstås välja att göra fler små kakor eller färre och större.
12 delar blir 6 kakor som sedan delas till “tårtbitar” med kniv.
Degskrapa och brödborste, Iris Hantverk, design Lovisa Wattman.
Kavla en del rund och rulla den andra till en längd. Lägg längden runt rundeln och vik över kanten. Se bilderna nedan.
Tag dina rensade blåbär, häll upp i en stor skål (så att du kan blanda utan att söla) häll över strösocker och någon matsked potatismjöl.
Mängden beror på hur mycket syra det är i bären och potatismjölet gör mogna bär mindre rinniga. Blanda väl. Bären skall vara fulla av socker och nästan vita av potatismjölet. Fyll nu formen du skapat av deg med bärblandningen. Bären ska inte rinna över kanten men fylla hela kakan. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda 275 grader i ca 10 min men kom ihåg att det skiljer mycket mellan ugnar …. håll koll på kakan. Den är klar när den ser ut som på bilden!
Inför servering, pudra med florsocker! Det är sannerligen varken socker-detox eller bantning 😉
Kaveln är gammal, den tillverkades av en morbror till min mormor.
Morbror Jon Mas’n i Lillberget. Jon Mas’n som egentligen hette Johan Mattsson och var en bror till Jattre (mormors mor som egentligen hette Gertrud) och han var en händig man Jon Mas’n. Knappa 5km från Siksjönäs på Lillberget bodde han och där hade han också sin verkstad. Idag har det kanske inte krävts mycket till snickarkurs för att lära sig att svarva till en kavel men Jon Mase’n på Lillberget han fick först och främst bygga sig en svarv (som han trampade, hade alltså inte ström till den) och sedan kunde han svarva till en kavel till sin syster. Kaveln har nu gått i arv i fyra generationer och fungerar fin fint fortfarande! Ibland får den sig en omgång med såpa bara, aldrig diskmaskin!
– Och förresten …. om du beställer klädnypor från Västerbottenssåpa ….
-ja då har de legat i en skål som samma farbror gjort för en herrans massa år sedan innan de packades och skickades till dig 🙂
Bra grejer håller länge! //Sara