Kalla den aljmecke, rallarros eller vad du vill! Saft blir det i alla fall!

 

Nu är det sommar sol och semester, även här på VästerbottensSåpa men vi passar ändå på att göra lite nytta.

 

Saft är en sådan sak som jag ogärna köper. Det känns dumt när skogen är full av bär och både barn och vuxna får i sig allt för mycket konserveringsmedel och olika E-nummer ändå. Saft kan vi enkelt göra själva och ha i frysen i sådan mängd att det räcker året om. Tidigare har jag hållit mig till den klassiska blåbärssaften och den lite syrligare lingondrickan som bordsdricka. 
Tack vare Facebook (som jag älskar) och en delning av någon av mina norska vänner (som jag också älskar) hittade jag kjerstisandnes.blogg.no och denna händiga kvinna hade ett recept på Geitrams-saft. Geitrams är det vi här i Västerbottens inland kallar för Aljmecke (med obs för stavningen på det) och några av er känner kanske växten som mjölkört eller rallarros. Namnen mjölke och mjölkört kommer av att växten har antagits befordra mjölkavsöndringen hos kor. Kor, grisar och även höns uppskattar verkligen växten och kan äta ganska rejäla mängder om det bjuds. Mjölke, mjölkört eller rallarros (Chamerion angustifolium) är en flerårig ört i familjen dunörtsväxter. 

 

Bilderna i Kjersti Sandnes blogg gick ju bara inte att motstå så ett test var absolut nödvändigt! Nu har jag min första sats färdig och den blev precis så ljuvlig som på Kjerstis bilder och smaken påminner om lingondricka även om färgen skriker KALAS 
Det blev en omgång till som går raka spåret i frysen och skall sedan tas fram i december / januari när barnen fyller år.

 

Här är receptet 

 

Aljmeck’s-Saft

 

150 g blommor av aljmecke
7 dl socker
25 g citronsyra
1 liter vatten

  • Koka upp vatten, citronsyra och socker i en kastrull. Se till så att socker och citronsyra löser sig ordentligt, genom att röra om från botten av kastrulle.
  • Häll den varma vätskan över blommorna.
  • Täck med lock.
  • Ställ svalt, gärna i kylskåp i 3-4 dagar.
  • Sila av och häll på flaska.
  • Saften håller sig ca 5 dagar i kylskåp men går utmärkt att frysa.

Tänk på att saften expanderar i frysen så fyll inte flaskorna fulla.

Saften är koncentrerad och skall blandas ut med vatten som vanlig blandsaft.

Tänk också på att inte plocka blommorna för nära vägar, de kan då vara rätt dammiga.

Mer om mjölkört 

//Sara

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar