Kan vi prata om Black Friday?

Här kommer ett långt inlägg, på förhand Tack för att du orkar läsa! Detta är vår syn på saken, vår verklighet. Vi hoppas att du kan ta våra argument i beaktande och tänka på saken. Skulle det vara så att du faktiskt, gillar det vi skriver så vill vi tipsa om en klok kvinna som är en stor förebild för oss. Hon heter Johanna N och arbetar med hållbart mode. Följ gärna henne för mer hållbara småföretagar-insikter. https://www.johannanilsson.se/

 

 Tyvärr räcker det inte med att du hatar Black Friday en gång om året även om det är populärt att ta avstånd från Black Friday i sociala medier! 🤍. Det räcker inte heller med en White monday för att väga upp eller visa sin ”godhet”. Alla årets dagar räknas, alla pengar vi spenderar räknas och det vad vi lägger dem på som avgör, inte vilken dag det är eller vilket erbjudande vi får.

 

Väljer du klokt, närproducerat, eko, återbrukat och plastbantat så skapar vi tillsammans en mycket bättre värld, och detta gäller 365 dagar om året. Hjälp till att skapa förutsättningar för en lokal tillverkare, din lokala bonde eller rekoring genom att handla massor av BRA grejer under Black Friday!Vem vet under Black Friday kanske du hittar ett erbjudande som gör gott både för din plånbok, miljön och ditt lokalsamhälle.

 

Varför sticker vi då ut hakan och säger: Handla under Black Fiday? -Jo, för att utan ditt stöd och dina aktiva val kommer inte lokala, små företag att klara sig.

 

Under Coronapandemin har det blivit väldigt tydligt för oss alla vad som händer när vi står utan lokala producenter och butiker. När vi konsekvent väljer att handla billigt från lååångt borta så skapar vi dessa märkliga strukturer där våra kor i norden äter sojabaserad föda från andra sidan jordklotet. Vill du kunna köpa lokalproducerat så måste du istället handla lokalproducerat, återbrukat, eller sådant som producerats på ett sätt som du gillar. .

 

Vet du att de flesta små företag, handel, tjänster och produktion sliter med ekonomin, lönsamhet kommer väldigt sällan bara genom att man registrerat ett företag hos bolagsverket. Tyvärr tror många att det är så att alla företagare ”skär guld med kniv” i tjocka skivor. Så är inte fallet för de allra flesta. Många av oss sliter rejält med vår idé, ekonomi och våra företag.

 

 Många småföretagare offrar all sin fritid, sitt sparkapital och jobbar lång mer än 8h / dag. Eftersom att det är svårt och dyrt att anställa i Sverige så jobbar många småföretagare själva tills dess att man absolut inte orkar längre ensam. Skyldigheterna man har som arbetsgivare och kostnaderna med avgifter och försäkringar förutom lönen man betalar är så stora att det är ett väldigt stort beslut och tungt ansvar att anställa någon.

 

För att ge ett konkret exempel så är det så att om man som företagare betalar ut 100kr i lön så får man räkna X (gånger) 1,85 = 185kr är alltså den faktiska kostnaden inkl alla avgifter. Observera att man då inte räknat in en eventuell kostnad för en administratör / bokföringsbyrå som sköter lönehanteringen så att det blir rätt, för det ska hållas koll på mycket annat också (semesterdagar, semesterlöner osv).

 

Det är detta som gör att många företag, även statliga väljer att ta in personal som är anställda i utländska bolag eller att utlokalisera verksamhet till andra länder. Detta är vår verklighet, och när du väljer att bojkotta oss småföretagare i Sverige på Black Friday så krymper du också våra möjligheter att kunna fortsätta med våra företag och att kanske kunna anställa någon hos oss lokalt och faktiskt betala och göra rätt för oss. Så kom ihåg när du handlar: det du köper av företag med produktion i Sverige då ingår det som brukar kallas ”Samhällskontraktet”. Det vill säga företaget har betalat allt det som vi kommit överens om att göra i Sverige. Bojkottar du alla företag under Black Friday bojkottar du även det vi beskrivit ovan..Black friday är den dag då många småföretag har möjlighet att gå från röda siffror (förlust) till svarta siffror (på +). Efter elva månaders kamp har vi alltså möjlighet att vända vid denna tidpunkt. När du nu läst detta hoppas vi att du kan tänka dig att handla klokt under Black Friday och stött någon som gör något du finner klokt och bra istället för att sprida näthat som slår på de små, lokala företag som kämpar..

 

Näthat frågar du kanske nu? -Ja, tyvärr så finns ju näthatet där ute. Ibland är det nättroll som bara är ute för att vara elaka med alla som kommer i deras väg men det finns tyvärr också en hel del människor som anser att vi företag och företagare inte skall få finnas. -Japp, det är sant! Det finns människor som av politiska skäl avskyr och hatar alla privata initiativ och det är inte så roligt att möta detta men det är en del av vardagen. Vi på Västerbottenssåpa får till exempel höra att: ”Vi inte ska göra oss märkvärdiga över något som ”kvinnfolk” gjort hemma i alla världens tider (såpkokning)” eller att ”man inte fåt tjäna pengar på återbruk, att det är omoraliskt att återbruka något som någon annan köpt och betalt för tidigare.” Är det din åsikt så är det ok men behåll den gärna för dig själv i så fall. Vi håller inte med och vi kämpar varje dag med regelverk, arbetsgivaransvar och allt annat runt omkring. .

 

Vi älskar det vi gör och vi tror stenhårt på att vi MÅSTE återbruka saker, vi har bara ett jordklot och vi kan inte hämta nya råvaror hela tiden från naturen. Vi är också övertygade om att lokal, småskalig produktion är bra. Exemplet vi skrev om innan, kor i norden som har sydamerikans soja som sin huvudsakliga föda, det är inte hållbart om du frågar oss.. Vi kommer fortsätta att tillverka vår återbruksprodukt, Västerbottenssåpa så länge det är möjligt OCH det är ju Ni kära, underbara kunder som gör det möjligt! Därför kommer vi att ge er våra allra bästa erbjudanden under Black Friday!

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar