Nytt varumärke Shyness

Bakom Shyness står Anna Bilén, Anna är utbildad på Textilhögskolan i Borås. Under tolv år arbetade Anna på nationella och internationella varumärken med design och inköp som följdes av produktutveckling på ledande textilfabriker i hela världen. Under tiden växte det fram en dröm att skapa ett varumärke med genomgående hög kvalitet och särpräglat uttryck.

En vision om hållbarhet

Efter att ha arbetade många år i textilindustrin och sökte ett alternativ till den gängse tillverkningsmodellen som är hårt styrd av marginaler och ständigt nya kollektioner. De kraven medför att tillverkningen sällan får stanna hos en fabrik. Det fanns alltid ett billigare alternativ någon annanstans och då ofta i ett låglöneland. 

Jag reagerade dessutom på det enorma flöde av nyheter som branschen konstant presenterar. Vem är det som kräver det, är det branschen som gärna vill eller är det slutkunden som kräver? Jag kom fram till att med sunt förnuft känner alla till den enkla sanningen; att köpa en sak som håller riktigt länge är den bästa investeringen vi kan göra för vår miljö. Det ledde till mitt beslut att övergå till att presentera den typen av textilier för konsumenten. Att sedan vårda textilierna ömt, tvätta rätt och undvika att jaga nytt ger oss i sin tur tid och pengar till annat. Det blev den enkla slutsatsen om hur vi vill konsumera. 

Tidigt insåg jag att möjligheterna att påverka var goda. Jag hade kompetensen att bygga ett djupt samarbete med en fabrik och det skulle vara så nära som möjligt. I Sverige fanns dessvärre inte maskinparken kvar men i Baltikum fanns och finns den, det är den närmaste textiltillverkning vi har idag, för de varor som ingår i Shyness kollektion. Sedan 2011 har vi ett tätt samarbete med en och samma tillverkare, vi har långt från höga marginaler men vi har bidragit till att produktionen finns kvar i vårt närområde. Med arbetsvillkor som påminner om våra svenska, som att den som är sjuk får stanna hemma, har man sjuka barn får man vara hemma, rättigheter som inte är en självklarhet runt om i världen. Vi har med fabriken utvecklat vävar och sömnadstekniker som vi kontinuerligt förbättrar och vi tar tillvara på närheten till fabriken, det ger oss stor inblick i hela tillverkningen och spårbarheten i våra textilier. 
På fredagar skickas färdiga artiklar med färjan från Riga och på måndagen finns varorna på vårt lager i Sverige. Jämfört med hur jag arbetade tidigare är det fantastiskt, då tog båtfrakten från Asien sex veckor och ofta krävdes intensiva flygfrakter. Det finns mycket att vinna på närhet, spårbarhet och förnuft i produktutvecklingen och det ville jag förverkliga med Shyness, samtidigt som min uppväxt präglad av nationalromantiska inslag skulle få nytt liv i mina textilier. 

Läs gärna vidare om arbetet nedan / Anna Bilén – grundare av Shyness

Ansvar och hållbarhet

Shyness filosofi är att i alla led arbeta hållbart. Vi ser till samspelet mellan miljö, etik och ekonomi och vår ambition är att ständigt bli bättre och noggrannare i vårt arbete. Omvärlden förändras och ny teknik utvecklas, då är vi uppmärksamma och tar det vidare in i våra kollektioner och i hela vår verksamhet för att sträva mot hållbarhetsförbättring. Vi drivs av att ge kunden mycket kvalitet för pengarna, det gör vi genom att från början välja högkvalitativa material i kombination med att arbeta enligt en affärsmodell där vår organisation i Sverige jobbar så kostnadseffektivt som möjligt och undviker därmed en tung och dyr organisation.

Vi letar ständigt efter nya lösningar för att ytterligare miljöanpassa våra material och vårt produktionssätt. Det är ett pågående arbete; att med fokus och nära samarbete skapa och öka hållbarheten längs hela tillverkningskedjan

Vi delar in vårt hållbarhetsarbete i tre steg: 
1. Design och produktutveckling Vi är stolta över att erbjuda tidlös design och hållbara material. Det lägger grunden för produktens långa livslängd som är den viktigaste miljöaspekten för att minska överkonsumtion. Vår design är tidlös men känns ändå ny och passar därför i ett modernt hem, i vår design- och utvecklingsprocess ställer vi ett antal krav för att produkten ska vara berättigad i vårt sortiment:

  • att den ska vara designad på ett sätt och med ett uttryck som står sig över tid och håller därmed under många år
  • att en nyhet i vår kollektion ska gå att matcha med befintligt sortiment. Det innebär att den som vill komplettera med t ex ett nytt örngott kan fortsätta använda sina tidigare köpta textilier och enkelt addera våra nyheter. Vårt löfte är att design och textilier håller i många år
  • att endast naturmaterial i hög kvalitet används
  • att textilen ska hålla tvätt efter tvätt samtidigt som färg och form bibehålls. Vårt arbete med hög sovkomfort och att den kvarstår är en viktig faktor till att sängkläderna är sköna och inte byts ut

2. Förpackningar Vi väljer så enkla förpackningar som möjligt och adderar endast förpackningar för de textilier som kräver det för att inte bli förstörda under transport eller i butiken. Det innebär att våra påslakan och örngott levereras i en tunn plastpåse och är vikta runt en pappskiva. Vår minimala användning av förpackningar ger effektiva transporter där inget onödigt transporteras och vi minimerar förpackningsavfallet. Den tunna påsen källsorteras som plast och pappskivan sorteras som papp. 

3. Tillverkning Vi tillverkar alla Shyness textilier inom EU. Vårt sortiment av bäddlinne och bordslinne framställs framför allt i Baltikum och plädar tillverkas i Italien. Det leder till nära och god kontroll gällande hållbarhet och mänskliga rättigheter och att våra producenter arbetar enligt de höga krav vi ställer. Att lokalisera all tillverkning inom Europa ger:

  • korta transporter
  • att vi kan anpassa vår tillverkning mot efterfrågan tack vare de korta ledtiderna, vi undviker därmed överlager

Vi arbetar i nära dialog med våra producenter för att minska energiförbrukningen och är själva insatta i tillverkningen från fiber till färdig vara, detta för att tillse att användningen av kemikalier och färgämnen kontrolleras och minimeras. Våra textilier i bomull och linne är OEKO-TEX certifierade som säkerställer att produkten är fri från kemikalier som är skadliga för människan.

Necessärer från Shyness

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar