Om vikten av att inte slänga allt för att uppnå zen

På senare år har det blivit mycket trendigt att slänga, släng, slänga allt enligt metoder eller att döstäda och kasta allt så att det ska kännas rent och fräscht OCH finnas plats för att KÖPA NYTT!

Det här är inte klimatsmart på något sätt! Jag förstår att det kan ge sinnesro men vet du vad?! Att producera nya saker är alltid sämre än att använda det man redan har. 

Visst skräp som gamla tidningar och kuvert är inget du kommer att använda igen så sådant kan man gott storstäda ut OCH sortera för återvinning. Det är en annan sak!
Men att storstäda och rensa köksskåpen så att de är tomma på glasslådor och andra burkar är inte bra för klimatet. Använd dina tomma glasburkar för att frysa in rester, när du gör storkok och för att förvara bröd och bakverk i. Det är mer klimatsmart än att springa och köpa nya burkar för att kunna frysa in den där köttsoppan som blev över.


I glesbygden har vi aldrig haft möjligheten eller lyxen av att bara kunna springa och köpa det man vill ha för stunden. Här har planering alltid varit viktig. Vi har 2,5mil till tätorten Vilhelmina och dit åker man inte en extra gång för att man vill ha en glass just NU, eller för att man glömt köpa mjölk.
Detsamma gäller för allt annat, här gäller det att jobba med det man har, vara lite sparsam och uppfinningsrik. Det här var ännu viktigare förr men det gäller än idag.
Att då slänga allt man har bara för att få lugn i själen är  ren galenskap. 


Nej istället för en modern lyckometod vill jag rekommendera glesbygdsmetoden. Jobba med det du har. Laga, tvätta och använd igen.

Glassburkar är inte snygga men de fungerar lika bra i frysen för det, gamla örngott och stuvbitar är lätta att göra om till tygpåsar/kassar och det är faktiskt otroligt vad lite färg kan göra - en gammal möbel behöver kanske inte bytas ut mot en ny, den kanske kan målas och kanske är det så att ditt kök ser förfärligt ut och behöver renoveras men vet du vad?! Det räcker kanske att måla om luckorna och byta kakel, allt behöver kanske inte rivas ut. Det blir billigare och det är mycket bättre för klimatet.

Här har jag återanvänt en gammal stol.

Allra mest “kostar” det för planeten att ta fram nya saker. Visste du att oftast är det produktion av en ny vara kläder, mat eller saker som står för den största delen av utsläpp och kräver mest resurser inte transporten. Till och med om produkter flygfraktas är ofta själva produktionen av nytt det som kräver mest och släpper ut mest.

Därför är vi på Västerbottenssåpa så stolta och glada över att vår företagside är cirkulär och att vi återbrukar råvara till våra såpor. Vi måste alla försöka tänka med cirkulärt om vi ska kunna rädda vår planet. 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar