Recept pepparkakor

Det blir ingen jul utan pepparkakor, så är det bara men är du på en plats i livet där tid och ork för att baka bara inte finns, köp en burk och ha inte det minsta dåligt samvete för att du inte bakar pepparkakorna själv, det kommer en tid för det också.

 

 

Men till dig som ändå tänker baka pepparkakor i år har jag såklart ännu ett recept. Det kommer från min mammas faster Valborg och är ett fantastiskt recept där man kokar upp en del av ingredienserna, det gör att smaken från kryddorna blir lite extra framträdande.

 

 

 

Du behöver
4dl strösocker
1,5 dl vatten
3 msk ljus sirap
250g smör
1 tsk malda nejlikor
1tsk kanel
1tsk ingefära
1msk bikarbonat + 2 tsk vatten.
1 till 1,3l mjöl

 

Koka upp socker, vatten, sirap och kryddor och smör. Låt svalna och blanda ner 1 msk bikarbonat som du blandat ut i 2 ska vatten.

Rör ner mjölet, det räcker till utbakning också så spara ett par deciliter.

Låt degen stå svalt och svälla över natten.

 

 

Tips: Ta lite matolja i måttet först och mät sedan upp sirapen, då släpper den enkelt ur måttet.

 

 

 

Baka sedan ut kakorna som vanligt. Tunnare för pepparkakor som ska ätas, tjockare för kakor som ska hängas i granen och eller garneras.
Grädda på 220*C i ca 5 min tills dess att kakorna fått lite färg.

 

 

 

 

Kaveln på bilden är en kär ägodel, jag fick den av min morfar, det var min mormors och hon hade i sin tur fått den i present av “Morbror Jon Mas’n i Lillberget” han byggde sig en egen svarv och gjorde sedan saker av sådan kvalitet att de alltså fortfarande används långt mer än 100 år senare. 

Kakmåtten kommer från Storstålka i Jokkmokk.

 

 

Kristyr gör du så här:

Vispa en äggvita, 1 tsk ättikssprit och ca 4dl florsocker kraftigt.

Jag önskar dig lycka till med årets pepparkakor och så hoppas jag att du ska finna att Valborgs recept är riktigt bra och att det också blir en favorit hos dig.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar