Hur man moppar golv rätt – Komplett guide

I detta inlägg går vi igenom hur du moppar golven på traditionellt vis med mopp eller svabbgarn. För att få ett riktigt bra resultat följ gärna våra instruktioner nedan.

 

Senast redigerad den 20 maj 2024

 

Moppa golven på traditionellt vis med mopp / svabbgarn

 

 

Så här gör du

 

 1. Börja med att plocka undan saker och dammsuga sedan. Det är väldigt viktigt att dammsuga först annars kommer smutsen att flyttas runt och resultatet kommer inte alls att bli bra. I värsta fall kan du till och med repa golven med grus som dragits in i moppen. 

 

 

2. Fyll en skurhink med varmt vatten. Det ska vara så mycket att det NÄSTAN når urvridaren (den lilla korgen som sitter överst på skurhinken)  Tillsätt såpa. Är du osäker på om såpa passar ditt golv – läs då vår blogg om vad som passar vilket golv här.  Tar du fel eller för mycket såpa så kan golvet bli strimmigt eller kladdigt.

 

 

3. Använd en rentvättad mopp / svabbgarn. Det finns många olika varianter att välja på. Vi tycker att du ska välja en variant som kan tvättas och återanvändas många gånger. Blöt nu moppen i hinken med vatten och såpa, moppen ska bli helt genom blöt innan du vrider ur den rejält.  Snurra moppen i urvridaren och tryck till.

 

 

4. Börja längst in i rummet och moppa dig mot dörren med svepande rörelser. Moppen ska användas så som du använder en disktrasa, du ska svepa med smuts och damm. Lös smuts och damm ska svepas med, inte kastas eller styras runt i rummet. 

 

5. Sätt nu moppen i skurhinken igen, blöt den rejält. Ta sedan skaftet mellan dina händer och rulla skaftet runt så att moppgarnet snurras häftigt i hinken – då får du ur så mycket smuts som möjligt. Vrid ur i urvridaren och moppa igen.

 

 

6. Är ditt golv riktigt smutsigt kan du behöva byta vatten och fylla på med såpa igen. För väldigt smutsiga golv kan man behöva göra om detta moment flera gånger. Kom ihåg att alltid moppa dig ut ur rummet så att du inte behöver gå över den del av golvet du redan moppat.

 

7. Använd inte för mycket vatten till känsliga golv, de kan då ta skada. Parkett är ett sådant exempel.

 

8. Börja med sovrummen och köket. Sedan hall och sist av allt badrummet. Absolut sist av allt tar du runt toalettstolen på så sätt undviker du att eventuella bakterier flyttas från badrum till köket.

 

9. Hörn kan vara kluriga. Får du inte ur smutsen ur hörnen så vrid den nysköljda moppen i hörnet och stöt in i hörnen då stöts smutsen ut.

 

 

10. Tvätta sedan moppen, gärna efter varje gång du moppar – genar du här så skölj i alla fall upp moppen noga och låt den torka. Ställ aldrig moppen våt i botten på hinken då kan den surna och bakterier börja växa.  

 

 

11. Hinken ska såklart också sköljas ur.

 

Såpa som passar bra när du ska moppa / våttorka golven

__________________________________________________________________________ 

Frågor och Svar

 

Hur mycket vatten och såpa ska man använda i skurhinken?
Fyll skurhinken med varmt vatten så det nästan når urvridaren och tillsätt såpa. Om du är osäker på om såpa passar ditt golv, läs vår blogg om vad som passar vilket golv.

Hur ska man använda moppen när man moppar golvet?
Börja längst in i rummet och arbeta dig mot dörren med svepande rörelser. Blöt och vrid ur moppen regelbundet för att få bort smuts.

Vad ska man tänka på efter att man har moppat klart?
Tvätta moppen noga och låt den torka. Skölj också ur hinken efter varje användning. Ställ aldrig en våt mopp i botten på hinken eftersom den kan surna och bakterier kan börja växa.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar