Så räddar vi planeten

Vi på den här planeten och själva planeten är i kris, vi behöver göra förändringar och det är lätt att känna en oro inför detta. Det är inte helt obefogat men heller inte en anledning till att gå in i ett mentalt mörker och tappa allt hopp. Tvärt om!

 


Möjligheterna att vända utvecklingen är stora.

 

Vi har nått något som brukar kallas den fjärde industriella revolutionen, vi har utvecklat intelligens som är större än vår egen och investerare har identifierat fosila bränslen som "stranded assets". 

 

Strandade tillgångar är "tillgångar som har lidit av oförutsedda eller förtida nedskrivningar, devalveringar eller konvertering till skulder".

 

Det betyder att kapitalet inte längre ser fossila bränslen som lönsamma investeringar, man ser inte ens verksamheter som är beroende av eller på något sätt bygger på fossila bränslen som bra investeringar.

 

Och det rör om i den världsording vi haft sedan bilen blev var människas rimliga egendom. 


Det är alltså i gränslandet mellan globala problem och innovationer som de stora affärsmöjligheterna finns i framtiden. 


Man har tidigare tenderat att betrakta hållbarhet som en pålaga till en i grunden egentligen fullständigt ohållbar affärsmodell. Miljöfrågan har man pustat och stånkat, himlat med ögonen och tagit sig igenom på styrelsemöten och konferenser. 


Men det var då!

 

Nu är kärnan av morgondagens verksamheter cirkulär, innovativ och hållbar. För vissa, gamla bolag är det en långsiktig investering i affären, för nya bolag och startups är det själva motorn och det är en raketmotor, för nu går det snabbt! 


Den här förändringen är för att prata "Rockströmska" en tippingpoint, men det tippar åt rätt håll!


När vi startade Västerbottenssåpa var det få, möjligen ingen som trodde på iden, speciellt inte på den cirkulära delen.

 
-Att du ävles och tjures ve edannä?!

 

Översatt till svenska: att du orkar hålla på och att du "tjurar" och ska hålla på med det där.

Då avseende att rena frityrolja och förtvåla den istället för att köpa jungfrulig råvara. 
Att, det kommer aldrig att bli något, aldrig att gå och så vidare fick vi daglien höra. 


Idag är vi långt ifrån klara, vi har bara börjat men vi har bevisat att en cirkulär ide kan vara lönsam och den kan växa. Vi är i skrivande stund 31 anställda på fabriken i Vilhelmina. 2024 års bokslut kommer nog att landa på dryga 59 miljoner och vinsten får sägas vara god. 


Ett annat Vilhelminaföretag som går framåt tack vara ett starkt engagemang för miljö, klimat och innovation är Ecoclime, googla det! 


En av Sveriges till ytan största kommuner, med gräns till Norge, ca 5000 invånare och växtzoon med nummer 7 skulle jag vilja sticka ut hakan och säga är per capita ledande i Sverige när det kommer till innovationsdrivet hållbarhetsföretagande. 

När vi nu ställer om från linjär ekonomi till cirkulär ekonomi, från katastrofrapporter till framtidstro så bör du nog hålla ett öga på oss eller kanske på hela Vilhelmina. 

Till alla våra produkter

 

Tillbaka till blogg