Så sommarförvarar du textilier och undviker skadedjur

Sammanfattningsvis ger vi fem tips för att hantera sommar- och vinterkläder samt undvika malangrepp samtidigt som du uppdaterar, lagar och rengör dina kläder. Nedan följer fem relevanta frågor och svar:

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

Växlingen av sommar och vinterkläder, sommar och vinterskor är ett bra tillfälle att uppdatera, laga och rengöra samtidigt som du gör plats i hallen och garderoben.
Viktigt: Bor du i ett hus som har öppna förrådsutrymmen (med t ex hönsnät emellan) är det här extra viktigt. Skadedjur som mal har på senare år fått allt större fäste i Sverige och tyvärr sprider sig malen både snabbt och enkelt från hushåll till hushåll. Kan de ta sig mellan förråden så kommer de att göra det. Därför är det extra viktigt att göra vad man kan för att slippa malen.

Tips1.
Jackor och andra tjocka vinterkläder speciellt sådana som är tillverkade av naturmaterial som ull, dun och bomull är extra utsatta för malangrepp. Var därför noga med att tvätta dina kläder, det bäst är om de är nytvättade när de hängs undan.

Tips2.
Vissa plagg är mycket svåra att tvätta och då kan du ta ur fickorna, borsta av plagget ev hårstrån och damm, spraya lätt med linnevatten och häng ut på vädring. När plagget är torrt och rent så lägger du ett par malkulor i varje ficka, lämna fickorna öppna.
Saknar plagget fickor kan du hänga en malring runt galgen. Både malkulor och malringar finns helt giftfria i röd ceder. Använd naturligt malmedel, undvik gifter. Röd ceder luktar för människor gott men skadedjuren skyr denna doft.

Tips3.
Häng plagget på en galge och trä en plastsäck / stor påse över galgen. Knyt igen botten och och försegla hålet där galgen gått igenom plasten med tejp. Märk säcken så att du vet vad som finns i den när hösten kommer. På samma sätt förvar du tjocka tröjor, handskar, mössor och tjocka sockor som du inte behöver under sommaren.

Tips4
Försök att inte ha så trångt i dina garderober och förråd, det görr det lättare att hålla uppsikt och hitta ev skadedjur tidigt.
Häng undan (tvättade) vinterkläder under sommaren och sommarkläder under vintern så blir det inte så mycket textilier på samma plats.

Tips5.
Får du inte bukt med malen, kontakta en skadedjursbekämpare, kontrollera också med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring täcker.

 

Sommarförvara vinterkläderna och undvik mal

Så här ser den ut, klädesmalen – Tineola bisselliella

 


Klädesmal (Tineola bisselliella) utvecklad fjäril.

P4 Värmland har gjort ett reportage om malens återtåg, som du kan lyssna på här.
Klädesmal (Tineola bisselliella) som utvecklad fjäril. Det är larven som äter hål i, lever av och orsakar skador på textilier.

 

Så här ser larven ut, det är alltså larven som äter av dina kläder och orsakar hålen.

________________________________________________________________

 Frågor och Svar

 

- Varför är det viktigt att tvätta vinterkläder innan de hängs undan för sommaren?
Tvättade kläder är mindre attraktiva för mal, speciellt kläder tillverkade av naturmaterial som ull, dun och bomull.

 

- Vad kan man göra för att hantera plagg som är svåra att tvätta?
För plagg som är svåra att tvätta kan man borsta av dem, spraya lätt med linnevatten och hänga ut dem på vädring. Sedan kan man lägga malkulor i fickorna eller hänga en malring runt galgen för att avskräcka mal.

 

- Vilket tips ger vi för att förvara plagg som inte behövs under sommaren?
För att förvara plagg som inte behövs under sommaren kan man hänga dem på galgar och trä en plastsäck eller stor påse över galgen. Det är också viktigt att märka påsen så att man vet vad som finns i den när hösten kommer.

 

- Varför är det bra att undvika trångt förvaringsutrymme för kläder?
Genom att undvika trångt förvaringsutrymme blir det lättare att hålla uppsikt och hitta eventuella skadedjur tidigt.

 

- Vad bör man göra om man inte lyckas bli av med klädesmalen?
Om man inte lyckas bli av med klädesmalen trots åtgärder som malkulor och malringar, bör man kontakta en skadedjursbekämpare. Det kan också vara bra att kontrollera med sitt försäkringsbolag vad ens hemförsäkring täcker.

Tillbaka till blogg