Så sommarförvarar du textilier och undviker skadedjur

 

Växlingen av sommar och vinterkläder, sommar och vinterskor är ett bra tillfälle att uppdatera, laga och rengöra samtidigt som du gör plats i hallen och garderoben.
Viktigt: Bor du i ett hus som har öppna förrådsutrymmen (med t ex hönsnät emellan) är det här extra viktigt. Skadedjur som mal har på senare år fått allt större fäste i Sverige och tyvärr sprider sig malen både snabbt och enkelt från hushåll till hushåll. Kan de ta sig mellan förråden så kommer de att göra det. Därför är det extra viktigt att göra vad man kan för att slippa malen.

Tips1.
Jackor och andra tjocka vinterkläder speciellt sådana som är tillverkade av naturmaterial som ull, dun och bomull är extra utsatta för malangrepp. Var därför noga med att tvätta dina kläder, det bäst är om de är nytvättade när de hängs undan.

Tips2.
Vissa plagg är mycket svåra att tvätta och då kan du ta ur fickorna, borsta av plagget ev hårstrån och damm, spraya lätt med linnevatten och häng ut på vädring. När plagget är torrt och rent så lägger du ett par malkulor i varje ficka, lämna fickorna öppna.
Saknar plagget fickor kan du hänga en malring runt galgen. Både malkulor och malringar finns helt giftfria i röd ceder. Använd naturligt malmedel, undvik gifter. Röd ceder luktar för människor gott men skadedjuren skyr denna doft.

Tips3.
Häng plagget på en galge och trä en plastsäck / stor påse över galgen. Knyt igen botten och och försegla hålet där galgen gått igenom plasten med tejp. Märk säcken så att du vet vad som finns i den när hösten kommer. På samma sätt förvar du tjocka tröjor, handskar, mössor och tjocka sockor som du inte behöver under sommaren.

Tips4
Försök att inte ha så trångt i dina garderober och förråd, det görr det lättare att hålla uppsikt och hitta ev skadedjur tidigt.
Häng undan (tvättade) vinterkläder under sommaren och sommarkläder under vintern så blir det inte så mycket textilier på samma plats.

Tips5.
Får du inte bukt med malen, kontakta en skadedjursbekämpare, kontrollera också med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring täcker.

 

Sommarförvara vinterkläderna och undvik mal

Så här ser den ut, klädesmalen – Tineola bisselliella

 


Klädesmal (Tineola bisselliella) utvecklad fjäril.

P4 Värmland har gjort ett reportage om malens återtåg, som du kan lyssna på här.
Klädesmal (Tineola bisselliella) som utvecklad fjäril. Det är larven som äter hål i, lever av och orsakar skador på textilier.

 

Så här ser larven ut, det är alltså larven som äter av dina kläder och orsakar hålen.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar