The Unseen Invaders: Dammkvalster, vägglöss och hur man håller dem borta

Vi delar våra hem med mycket mer än vi kan se. Dammkvalster och vägglöss är två av de mest förhatliga osynliga gästerna som kan orsaka problem i våra hushåll. Även om de är små, kan deras påverkan vara stor. Här går vi igenom vad de är, hur de påverkar oss och viktigast av allt — hur vi kan hålla dem borta.

 

Vad är dammkvalster?

Dammkvalster är små, mikroskopiska varelser som lever i damm och är särskilt förtjusta i fuktiga och varma miljöer. De livnär sig på döda hudceller, som vi människor ständigt tappar, vilket gör sängar, soffor och mattor till deras favoritplatser. Dammkvalster i sig är inte farliga, men deras avföring kan orsaka allergiska reaktioner som snuva, nysningar, astma och eksem.

Vad är vägglöss?

Vägglöss är små, parasitiska insekter som lever på blod från människor och djur. De är mest aktiva på natten och biter oss när vi sover. Även om deras bett inte sprider sjukdomar, kan de orsaka kliande utslag och en känsla av obehag. Vägglöss är särskilt svåra att bli av med eftersom de kan gömma sig i små sprickor och överleva i flera månader utan mat.

Hur håller man dammkvalster och vägglöss borta?

Att hålla dessa inkräktare ute kräver regelbunden rengöring och förebyggande åtgärder. För dammkvalster är det viktigt att hålla hemmet så dammfritt som möjligt. Detta innebär att dammsuga med jämna mellanrum, tvätta madrasskydd och tvätta sängkläder regelbundet i varmt vatten. Att hålla luftfuktigheten på en bra nivå, hjälper också att minska deras antal.

När det gäller vägglöss är det viktigt att inspektera hemmet regelbundet, särskilt efter resor, eftersom de ofta transporteras via bagage och kläder. Kontrollera sängramar, madrasser och möbler för tecken på deras närvaro, som små blodfläckar eller skal från insekterna. Om du misstänker att du har vägglöss är det bäst att agera snabbt och kontakta en professionell skadedjursbekämpare.
Om möjligt, lämna resväskor på balkongen ett par dygn. Det du packar upp, rengörs och tvättas innan det placerasi garderober med andra kläder. 

 

_______________________________________________________
Frågor och svar:


  1. Vad äter dammkvalster?
    Svar: De livnär sig på döda hudceller.

 

  1. Hur kan man minska dammkvalster i hemmet?
    Svar: Genom att dammsuga regelbundet, tvätta madrasskydd och sängkläder och hålla luftfuktigheten låg.

 

  1. Vad gör man om man misstänker att man har vägglöss?
    Svar: Inspektera hemmet och kontakta en professionell skadedjursbekämpare om tecken på vägglöss hittas.

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg