Till Jämtland för studiebesök

I lördags var det faktiskt Magnus födelsedag så vi bestämde oss för att ta oss i kragen och åka til Jämtland och besöka Kretsloppshuset i Mörsil. Vi har åkt förbi flera gånger men inte riktigt haft tid eller möjlighet att stanna och i flödena så dyker detta Kretsloppshus upp gång efter gång, bilderna åtföljs av idel lovordadnde texter så nu äntligen blev det dags att åka. 

Om elbil eller inte elbil tvistas det ju rejält och vissa blir lite provocerade av elbilar, det är en märklig "grej" att man reagerar så men, men vi har ändå valt att byta till el och att låta solceller på garagetaket ladda när det går. Nu går det fint och batteriet visade 100% när vi lämnade Vilhelmina.

 

 

Kretsloppshuset erbjuder god mat och dryck av yppersta ekologiska kvalitet i en synnerligen vacker och charmigt lantlig miljö, här finns också en butik med produkter med ekologisk profil, glada höns som producerar äggen till pannkakor, eget mathantverk där framför allt skogsbär förädlas till läckra delikatesser. Dessutom har man vackra och ändamålsenliga utbildnings- och konferenslokaler för mindre och lite större möten, så många trevliga afterworks och event som dykker upp i flödet skvallrar om att detta är mycket populärt i regionen. På sin hemsida berättar Kretsloppshuset om glädje och inspiration till en uthållig livsstil som präglar stort som smått och det sedan snart 25 år och det här är den främsta orsaken till varför vi varit så nyfikna på det här stället. Hur ser något så långvarigt, hållbart ut?

I vår egen verksamhet strävar vi efter och kämpar med hållbarhet och cirkuläritet dagligen, det är vad som driver oss men det är också vår största utmaning eftersom att inget i vårt samhälle är anpassat för att vara cirkulärt. Normen är tyvärr fortfarande linjär konsumtion och att bryta den trenden är inte lätt alla dagar. Det finns ett massivt regelverk som faktiskt motarbetar en cirkulär verksamhet idag. Nog om detta, mer om Jämtlandsutflykten!

Det blev en kaffe i Ström eller "på flaata" som man säger om man bor där ... vet du bakgrunden? Skriv gärna en kommentar, här i Vilhelmina heter det "på plass'n" (kan berätta om det en annandag). 

Väl framme så var det faktiskt lite över lunchtid så vi gick direkt på lunchmenyn och 75% av sällskapet föll för lassagne med lingonketchup och själv kunde jag inte låta bli att en mixtallrik, man vill ju smaka på allt. Rödbetspaj, tomatsoppa och hembakat bröd bjöds det på och det var verkligen rejäla protioner. Egen tillverkad blåbärsjuice fick vi till och även den var fantastiskt god.


Och visst smakar det extra bra när man vet att det är ekologiskt och just på alla andra sätt också. 


I restaurangen fanns en skylt som jag tyckte mycket om, där stod "Här lagar vi vår mat och bakar vårt bröd med största hänsyn till global rättvisa. Njut med gott samvete!" Jag tyckte att det var klokt uttryckt, det blir problem om vi inte kan göra vårt bästa, om var enda tesked i ett recept måste kontrolleras till källan kan det faktiskt bli rent omöjligt att göra något bra och så kan vi inte ha det! 
Ibland måste vi göra det bästa i en värld sominte är perfekt, men jobbar vi mot samma mål så blir det både lättare och bättre dag för dag.


Efter maten blev det kaffe från Åre kafferosteri och sedan ett studiebesök hos hönsen.

... en god stund för att beundra persikoträdet och även för att handla i butiken. 


Det här var en längre utflykt för oss men så väl värd att göra! Vilken inspirationskälla!


-Ja, ni ser ju på bilden hur orimligt mätt och glad jag ser ut ;)
Tack för oss Jämtland, vi kommer tillbaka!


 

  

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar