Trämöbler

Här visar vi hur man enkelt behandlar furumöbler med VästerbottensSåpa.

Tyvärr är just effekten av detta något svårt att beskriva i text och bild, man ska helst få känna på ytan före och efter för att uppleva skillnaden.
Vi har dock gjort vad vi kunnat för att visa med bilder.

Denna byrå är en enkel furubyrå från IKEA . Den har satts samman från ett platt paket och sedan tagit i bruk omgående, utan någon som helst ytbehandling. Resultatet har blivit att smuts, smink, tvål och damm fastnat och dragit in i träet. Ytan var heller inte helt slätslipad utan lite grov, något som gjort den ganska svår att torka av.

Se första lilla snedställda bilden – här syns repor och märken som inte gått att torka av.


Bilden i mitten visar byrån som den såg ut från början – ganska matt.
Det vi gjort är att såpskura den – Fast såpa, ljummet vatten, rotborste från IrisHantverk och så har vi jobbat upp ett lödder. Som synes blir det ett kraftigare skum och inte lätta tvålbubblor. Det kommer sig av att såpan är överfettad, det är också det som återfettar träet och ger det en behaglig yta.

 

Sista bilden visar byrån efter en såpskurning. Det är lite svårt att se på bild men ytan blir en helt annan. Den drar inte åt sig smuts på samma sätt och är betydligt lättare att torka av. Ytbehandlingen kan upprepas flera gånger för ett bättre resultat. 1 gång / 6 månader är vad som ofta rekommenderas för såpskurade trägolv och det tycker vi är en lämplig rekommendation även här. Det beror självfallet på hur möbeln används. Just denna möbel står i ett badrum hos en barnfamilj och används dagligen och frekvent. Här förvaras salvor, hudkräm och tandkräm dvs det är ett bruksföremål.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar