Världshavsdagen 8 juni

 

 

Om man som vi bor i Västerbottens inland, nära fjällkedjan så känns världshaven väldigt långt borta men faktum är att det påverkar oss mer än vad vi tror även om vi är långt från haven.


Många transporter går via båt på haven, mycket av maten vi köper kommer från haven och haven är “vår planets lungor”, då de absorberar stora delar av människors CO2-utsläpp.

Det är därför så viktigt att hålla haven friska och rena.
Varje år produceras det ca 370 miljoner ton plast och merparten används bara en gång.

Man räknar med att 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år. Det är så mycket att det är lite svårt att föreställa sig hur mycket det är, det är också lätt att tänka på plast i haven som något som är långt borta i ett stort hav men NRK rapporterade redan 2016 om att var fjärde torsk som fångades utanför Bergen i Norge hade plast i magen. 

 


Att leva 2023 helt utan plast får nog sägas vara omöjligt eller i alla fall snudd på omöjligt men vi kan vara lite kloka när det kommer till plast och tänka efter före.

Våra sprayflaskor är gjorda så att de ska gå att använda många gånger och sedan återvinnas. Refillerna till våra sprayflaskor är gjorda av POP, prevented Ocean Plastic, det är alltså plast som plockats upp från stränder och strandnära områden för att inte hamna i haven.

Den har sedan återvunnits till nya plastflaskor.


Nu undrar du kanske varför vi inte har glasflaskor?

Det finns flera orsaker till det, till exempel att glasflaskor är mycket svårare och tyngre att skicka vilket ger en helt annan transport-påverkan. Glas är en ändlig resurs och det går åt väldigt mycket sand till byggnadsmaterial så det är faktiskt lite av en bristvara. (Sand från öknar tex Sahara lämpar sig inte som byggnadsmaterial). Dessutom är det lite farligt att städa med glasflaska, skulle den gå sönder (lätt hänt tex i ett kaklat badrum) så kan man göra sig mycket illa.

Därför använder vi en plast som är så bra som möjligt, används länge och sedan återvinns.

Tillsammans så kan vi hjälpas åt och hjälpa haven att bli friskare.

Så idag på Världshavens dag, plocka upp i alla fall ett litet plastskräp som du hittar utomhus, panta och återvinn den plast du använder.

 

Bilderna kommer från när vi i familjen i november 2022 var med på en strandstädning. 

Källor: https://www.greenpeace.org/
nrk.no
https://unric.org
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar