Vilken temperatur du ska tvätta kläder i beror på typen av tyg och graden av smuts. Här är en generell guide för tvättemperaturer:
1. 30°C - Kallt vatten
- Bra för: Fina material som silke, ull, och ömtåliga syntetiska fibrer. Kallt vatten är också bra för att bevara färger och för att tvätta plagg som inte är kraftigt smutsade.
- Fördelar: Sparar energi, minskar risken för att kläder krymper eller färger blöder ut.
- Nackdelar: Man riskerar att inte få plaggen helt rena, det är lätt att överdosera tvättmedel som en kompensation för låg tempratur.
2. 40°C - Ljummet vatten
- Bra för: De flesta kläder, inklusive bomull, syntetiska tyger, och blandningar. Denna temperatur är också lämplig för underkläder, lätt smutsade kläder, och mörka färger.
- Fördelar: Tillräckligt varmt för att avlägsna lätt smuts och svett, men ändå skonsamt nog för de flesta tyger.
3. 60°C - Varmt vatten
- Bra för: Vita bomullskläder, sängkläder, handdukar, och kraftigt smutsade plagg. Denna temperatur är också effektiv för att döda bakterier och kvalster.
- Fördelar: Tar bort tuffare fläckar och desinficerar till viss del tvätten. Tvättmedlet ger full effekt.
4. 90°C - Mycket varmt vatten
- Bra för: Extremt smutsiga plagg och kläder eller textilier som kräver desinficering, som sjukhuskläder eller vissa typer av kökshanddukar.
- Fördelar: Maximal rengöringseffekt och desinfektion.
Tips för tvättemperaturer:
- Kontrollera tvättrådsetiketten: Alltid följ anvisningarna på plaggets tvättrådsetikett. Där står den maximala temperaturen som plagget tål.
- Köp inte kläder som inte tål att tvättas: Läs tvättrådet redan i affären och köp inte plagg som är så ömtåliga att de inte tål normal tvätt. Ett sådant plagg kommer att bli ohygieniskt och inte speciellt långlivat och därmed ett dåligt val för miljön och klimatet. Det allra bästa för miljön är alltid att använda saker länge.
- Minska energiåtgången: Tvätta i lägre temperaturer när det är möjligt. Moderna tvättmedel är ofta effektiva vid lägre temperaturer, så du kan spara energi och ändå få rena kläder men överdriv inte detta, det går åt energi även för att göra tvättmedel så kraftigare tvättmedel är nödvändigtvis inte lösningen. Dessutom behöver miljön, dvs där tvättvattnet hamnar också tas med i beräkningen. Tänk också på att alla dessa beräkningar av lägre energiåtgång är hel beroende på vilken energi man räknar på.
- Förhindra krympning och färgblekning: För känsliga kläder, och färgade plagg som riskerar att blekna, är lägre temperaturer bäst.
- Förbehandling: Fläckar kan förbehandlas innan tvätt för att säkerställa att de lossnar även vid lägre temperaturer.
Sammanfattningsvis, välj tvättemperatur baserat på klädtypen och smutsens grad, och var alltid noga med att följa tillverkarens anvisningar för att skydda dina kläder.