Allt du behöver veta om ättika

Allt du behöver veta om ättika

 

Ättikan är fantastiskt för såväl städning och rengöring som till matlagning MEN det är värt att läsa på om undermedlet Ättika, det finns områden där du absolut INTE ska använda ättika.

Ättikan kan verka som ett universalmedel, en dunderkur mot allt MEN använder man ättika oförsiktigt så kan man faktiskt orsaka rejäla skador när den använd som rengöringsmedel. Här har vi därför samlat allt du behöver veta om denna underbara ättika.

Värt att veta om ättika

 


Ättika som vi kallar det är en blandning av ättiksyra och vatten. Beroende hur vi blandar få den olika namn och olika funktion. Det vi kallar för ”Ättika” är alltså olika ättiksyrelösningar.  Därmed är ättika alltså sur inte basisk, utgångsläget är till och med en syra, ättikssyra.

Ättika används i hushåll för att ta bor kalkavlagringar till exempel i kaffebryggare och diskmaskiner eller vattenkokare för den delen.
Ättiksyra är mycket stark och har en konserverande effekt. Den håller bakterier och mögel borta från olika inläggningar och användes flitigt av husmödrarna innan frysen gjorde entré i Sverige. 

Både ättika och vinäger tillverkas genom oxidation. Ättika gör man genom att alkohol får oxidera, då bildas ättiksyra. Etanolen försvinner samtidigt som ättikan bildas. Det kan finnas spår av alkohol i ättika, men inga mängder- Vinäger innehåller också ättiksyra, men tillverkas genom att oxidera vin, eller cider till exempel äppelcidervinäger som är mycket populärt just nu. Vinägern  är inte lika skarp som ättikan och är därför mer lämplig i salladsdressing, ättikan passar däremot bättre för att tex lägga in gurka.

Historiskt om ättika

 

I Sverige kan man med säkerhet säga att ättika använts sedan 1600-talet. År 1840 startade Jöns Jacob Berzelius en fabrik i Stockholm för att göra ättika. Det blev sedan Winborgs ättiksfabrik från vilken du kan hitta ättika i butikshyllorna än idag. Stensmölla Kemiska Tekniska Industri har också tillverkat ättika där startade ättikstillverkning 1881. 1886 bytte man namn till Skånska Ättikfabriken och sedan till Perstorp AB, säkert känner du även igen det företagsnamnet. 2013 såldes Perstorps varumörke till livsmedelskoncernen O. Kavli AB.

 


 

Olika koncentrationer av Ättika

 

Ättika i mataffärer (i Sverige) : 12 % eller 24 %.
Tidigare har även andra namn och koncentrationer förekommit.

  • Isättika: 100 % ättiksyra, eller  >90 % koncentration.
    Används ej i matlagning. 
    Det heter isättika för att den har en hög smältpunkt det vill säga, den stelnar strax under rumstemperatur.
    Isättikan används till kallsvetsning av vissa plaster.
  • Ättiksyra eller ättikssyra: trivialnamnet på ren etansyran.
    (I livsmedelssammanhang har beteckningen också lite slarvigt använts för att beskriva -stark ättika.)
    Perstorp sålde fram till 1980, 44-procentig ättiksyralösning som man kallade för ättiksyra. Den säljs inte längre av säkerhetsskäl. Den var mer frätande än ättika av lägre koncentration.
  • Ättiksprit eller ättikssprit för rengöring 
    : 12 % ättiksyralösning. Namnet till trots innehåller den ingen sprit.

  • Inläggningsättika: 6 % ättiksyralösning.
  • Matättika: 3 % ättiksyralösning.
  • Städättika säljs av Västerbottenssåpa 15% ättiksyralösning.

Använd aldrig ättika till det här!!!

 

 

STEN: Marmor, granit eller annan sten. 

 

Innehåller stenen kalk (som marmor gör) kan ättikan förstöra stenskivan – Vi tar ju bort kalk från tex kranar med ättika – då ska vi alltså ALDRIG använda ättika på sten. Ta för vana att aldrig använda ättika på ngn sten oavsett stensort så är du på den säkra sidan.

Använd istället en överfettad såpa så behandlas stenen fint samtidigt som den blir ren och du behöver inte olja. Västerbottenssåpa och de flesta linoljesåpor är överfettade. 

 

 

För klinkers och kakel (som inte är glaserade) gäller samma som ovan – det handlar fortfarande om sten. Använd som ovan istället en överfettad såpa. 

 

Strykjärnet: Strykjärnets insida kan skadas av ättikan använd istället destillerat vatten till strykjärnet. Ett tips är att ta vattnet ur torktumlaren (om du har en kondenstumlare) det är destillerat och klart nämligen.

 

Ägg: Alla fläckar, all smuts från mat där ÄGG är en ingrediens – undvik till varje pris ättika. Ättikan får ägget att koagulera omedelbart och fläcken blir i princip omöjlig att få bort.

 

Fläckar av: Gräs, fett eller blod – behandlas INTE med ättika. Gräs tar du bort med något basiskt, bikarbonat eller såpa. Fett löser du enklast med en fet såpa – lika löser lika som kemiläraren predikade. Blod – tas enklast bort med kallt vatten och salt. 

 

TRÄ & ÄTTIKA GÅR INTE IHOP

 

TRÄ: Använd INTE ättika på trä. Ädla träslag, lövträ så kallat hardwood är extra känsligt. Tänk på att ättika är en syra – träets yta skadas av ättikan som är sur. Trä behöver återfettas för att behålla sin fina färg och yta. Rengör därför trä med fet såpa så återfår det sin lena yta och lystern. Ättika får det istället att spricka och bli stickigt. 

Softwood är mindre känsligt (trä från barrträd) men mår inte heller bra av den sura ättikan.

Så: Parkett, trädgårdsmöbler osv skall aldrig rengöras med Ättika!

Istället: Rengör istället med återfettande såpa, linoljesåpa eller Västerbottenssåpa på en mjuk mopp för fina ytor. Har dina trädgårdsmönler blivit fula? Skura dem då med skurborste och fet såpa. 

Allt avfettande skadar trä, var därför försiktig med diskmedel och allrengöring. Har du råkat använda uttorkande städprodukter -olja då in din bänkskiva eller möbel så återfår den lite av sin forna glans. Kontakta säljaren eller en välsorterad möbelbutik för att hitta rätt olja. 

 

Hardwood, trädgårdsmöbler som såpskurats, använd EJ ättika

 

 

Trädgårdsmöbel av så kallat hardwood som såpskurats med Västerbottenssåpa. För extra behandlingstryk ytan med kallt vatten och fet såpa ett par gånger till – du får då samma fina yta som ett gammaldags skurgolv får. För extra glans olja men observera att möbelolja kan fläcka dina kläder om det används i allt för rikliga doser.

 

Observera att vi använt SÅPA här! INTE ättika!

Såpan är fet och basisk viket behandlar trä och andra naturmaterial. 

 

 

Det här KAN du använda ättika till

 

 

Har du besvär av kalk i vattnet som gör att städningen av badrummet och toaletten blir besvärlig kan rengöring med ättika vara lösningen. Ättika tar nämligen effektivt bort kalk och kalkrester i badrummet. Ättika är således mycket bra för rengöring av badrum men observera att du INTE ska använda ättika på sten eller trä. Även toaletten rengör du enkelt med ättika. Ett tips är att blanda ut ättikan enligt följande recept.

 

Ättika rengöringsspray recept

Ättika 2 dl
Diskmedel ett par droppar
Vatten 3dl

Blanda och fyll i en tom sprayflaska det är mest praktiskt eftersom att det är en lättflytande blandning. 

 

 

Byt ut sköjmedlet som ofta är en liten miljöbov (det finns bra sorter också) mot ättika. Ättikan gör dina kläder mjuka och i sköljningen försvinner all lukt. Du behöver inte oroa dig för det. Din tvätt kommer att lukta blöt tvätt, inte parfym … bara blött och rent. Vill du ändå ha doft på dina nytvättade kläder kan du sätta till ett par droppar av  en eterisk olja som du tycker om.

 

 

Myror gillar inte ättika. Besväras du av myror kan du försöka att lokalisera var myrorna tar sig in och sedan fyller du en sprayflaska med ättika och sprayar där myrorna vill ta sig in. Spraya inte direkt på träväggar, de kan ta skada av ättikan. Upprepa ett par dagar i rad och myrorna kommer att välja en annan plats att hålla till på.

 

 

Spruckna frukostägg är ingen höjdare – trist start på dagen lixom! Men genom att tillsätta 1msk ättika till vattnet så spricker inte äggen vid kokning.

 

 

Har din t-shirt fått deodorantfläckar? Blanda ut ättika, förbehandla fläckarna med ättika och vatten. Använd gärna en tvättborste om du har en sådan. Tvätta sedan som vanligt och med lite tur försvinner fläcken. 
Feta fläckar förbehandlas istället med fet såpa. Gräsfläckar ska också behandlas med en basisk lösning – ej sur som ättika. 

 

 

Putsa fönster och speglar. Har du bråttom kan du helt enkelt bara ta lite ättika på ett papper som inte luddar eller en microfiberduk. Putsa snabbt av speglar och kranar så blir de skinande blanka. Behöver du putsa större ytor kan du blanda ättika, vatten och några droppar diskmedel (gärna ekologiskt sådant) i en sprayflaska och använda som fönsterputs. Behöver du putsa när det är minusgrader – tillsätt lite t-sprit till din blandning och det kommer inte att frysa. Tänk på att den här blandningen är uttorkande och ska inte användas på naturmaterial så som trä och sten. 

 

Köp Ättika här

Back to blog