I detta inlägg delar vi praktiska tips för att rengöra ugnsluckan effektivt utan att behöva använda starka kemikalier. Från att fotografera luckans delar innan demontering till att använda basisk såpa och ekofiberduk, erbjuder vi en steg-för-steg-guide för att få ugnsluckan skinande ren. Vi ger också bonusråd för att använda bikarbonat som en naturlig skurcreme. Slutligen avslöjar vi det bästa sättet att få glaset klart och blankt innan du sätter ihop ugnsluckan igen.
_
Hur rengör man ugnsluckan?
-Ja, det största problemet med själva ugnsluckan brukar vara att komma ihåg hur man tar isär och sätter ihop den igen.
Jag kommer att använda Västerbottenssåpa Ugnsrengöringskit idag
1. Det står förstås i instruktionsboken men det är inte alla gånger man har den kvar. Så mitt bästa tips här är att fota hur den ser ut och sitter ihop INNAN du tar isär den. Det finns alldeles för många olika ugnar för att det ska gå att göra en rimlig guid till hur man gör i bloggform. Fota klipps och sidorna av själva luckan så brukar det lösa sig sedan.
Fota ugnsluckans sidor, kanter, clips och lister så ser du åt vilket håll och på vilken plats allt ska sitta när det är dags att sätta ihop luckan igen.
Glasen i ugnsluckan brukar bli bruna och fläckiga. Har det här suttit ett tag kan det bli riktigt svårt att få bort men det går. Det tar bara lite längre tid om man låter det sitta för länge.
Det som sitter fast på glaset kommer såklart från maten vi haft i ugnen och det är oftast fett och bränt så en fet basisk såpa är en enkel lösning.
2. Såpa in glaset och se till att såpa och vatten (man får jobba upp ett skum) täcker glaset och låt det sitta över natten. Gärna två nätter om det är mycket.
3. Skrubba sedan med ekofiberduk, undvik så långt som möjligt att använda något vasst som kan repa. Efter den behandlingen släpper det mesta.
4. Sitter det fortfarande fast så är en glashällssskrapa bra att ha. När man löst upp smutsen över natten med såpa går det att med lätt hand styra glashällsskrapan över glaset och ta de sista fläckarna.
* Bonustips, bikarbonat: Vill man hellre skrubba eller om man saknar skrapa, ta då bikarbonat, strö över hala luckan. Ta på vatten och gnugga. Låt vila i 1-2h och gnugga igen med ekofiberduk. Bikarbonat är basiskt med en lite slipande effekt. Tänk på bikarbonatet som en naturlig skurcreme.
Lös upp smuts med såpa, lite vatten och tid, försök först med ekofiber och sedan med glashällsskrapa. Principen är alltså att först använda såpa, vatten och tid och därefter ett redskap, svamp, ekofiber eller skrapa.
5. Ugnsluckor har flera glas så du får räkna med att upprepa detta på fler glas och på båda sidor.
6. Putsa gärna glasen med mikrofiberduk och fönsterputs, speciellt insidorna (mellan glasen) innan du monterar ihop luckan igen.
Putsa glasen med lite fönsterputs innan du sätter tillbaka dem så blir de riktigt blanka och fina.
Ett sista tips är att förekomma problemen genom att rengöra oftare och sätta formar på en plåt med bakplåtspapper istället för direkt på gallret.
Och så är det bara att sätta igång igen och laga goda gratänger.
____________________________________________________________________________
Frågor och Svar
Varför är det en bra idé att fota ugnsluckans delar innan du demonterar den?
Genom att fota luckans delar innan demontering kan du använda bilderna som referenspunkter när det är dags att sätta ihop luckan igen, vilket minskar risken för förvirring och felmontering.
Vilken typ av rengöringsprodukt rekommenderas för att ta bort fläckar från ugnsluckans glas?
En fet basisk såpa rekommenderas för att lösa upp fett och brända rester på ugnsluckans glas effektivt. Västerbottenssåpas Ugnsrengöringskit innehåller allt du behöver för att rengöra ugnen.
Varför är det viktigt att använda ekofiberduk istället för vasst verktyg för att rengöra glaset i ugnsluckan?
Ekofiberduk är skonsam mot glaset och minskar risken för repor, vilket kan uppstå om man använder vasst verktyg för att skrubba bort smutsen.