Så här rengör du ugnen! Sex enkla steg.

Här visar vi hur du rengör ugen i sex enkla steg och helt utan onödiga kemikalier.

 

1. Börja med att borsta ur ugnen allt löst “skrot” med en borste.

Så här ser ugnen ut innan vi börjar behandlingen med såpa. Några få enkla steg kommer göra den som ny igen.

 

 

 Detta är vad du behöver:
 
* Ecofiberduk
* Vatten
* Fast såpa
* Skrapa
* Rejäl borste av hårdare modell
Du hittar alla produkter här
 

När det kommer till såpan är det mycket lättare att göra rengöra ugnen med en fet såpa. Fett löser fett – lika löser lika principen. Smuts i ugnen är ofta fett. Det som inte är fett är rester från mat (växt eller djurriket) en minnesregel för naturlig städning är att använda något basiskt för att få bort rester från växt eller djurriket. Västerbottenssåpa är både fet och basisk.

En annan fördel med fast såpa är att den är så fast och tjock att man kan göra ett tjockt skum av den utan att den rinner av ugnens innerväggar och tak.

2. Arbeta in såpan med lite vatten över ugnens alla ytor. Vissa ugnar har delar som kan tas lös och rengöras separat.

 

 

 

3. Ta ur plåtar och galler, såpa in dem. Det ska vara rejält med såpa och vatten. Det ska vara rejält vått för att det här ska fungera. Lägg sedan allt i en plastpåse och förslut. Låt det här paketet ligga vått i minst ett dygn men gärna längre om tid finns. Se till så att det hela tiden är vått, täckt med såpa och vatten. Det här kommer att lösa smutsen på gallret så att du lätt kan få bort det med ekofiberduken eller borsten sedan.

 

3. Starta ugen på 90 – 100 grader i ca 20minuter för att får extra effekt ställ in en skål med vatten. Det är ångan vi vill åt! Varmt vatten och såpa arbetar bra tillsammans.

 

4. Var nu försiktig när du börjar torka ur ugnen! Låt vattnet svalna innan du börjar torka ur ugnen. Har du tid, låt gärna ugen stå med såpa i över natten. Då är du säker på att det svalnat till nästa dag och så har såpan och vatten fått lite extra tid att jobba medan du har tid att göra annat.
I vårt ugnspaket finns en borste med riktigt styva strån. Använd den borsten till att skrubba ytorna i ugnen. Torka ut med trasan och upprepa tills dess att du är nöjd. Är det riktigt fastbrända rester kan du behöva använda skrapan men var försiktig så att du 1 inte skär dig 2 inte skadar ytan.

 

 

 

5. Ugnsluckan. Det är dags att ta isär den men ta örst av glasets insida, det är alltid värst smutsat och här kan du behöva både ekofiberduk och skrapa.
Ett bonustips: Ta ett par foton av klips och fästen i ugnsluckan så att du kan titta på bilderna och se hur den ska sitta ihop. Det gör det enklare att montera ihop luckan sedan, det finns massor av olika ugnsluckor och vissa är riktigt luriga att få ihop igen. 

 

Putsa, skrapa glasen (det är oftast två) på båda sidor och montera tillbaka.

 


Har du problem med ugnsluckan så finns ett eget blogginlägg om just ugnsluckan här.

 

6. Då är det dags för gallren. Packa upp dem ur påsen med såpa och vatten och skrubba dem rena. Det här kan man med fördel göra i diskhon, då är det lätt att bara skölja av dem sedan också. 
Montera tillbaka och så är det bara att börja laga mat igen!

 

 

Kan man göra det här snabbare? -Ja visst kan man det! Det finns nästan alltid en starkare kemikalie att hitta men frågan är om du vill ha med den att göra och om du vill laga mat i ugnen efteråt?
Med den här metoden låter du tid, värme, såpa och såpa göra det stora jobbet.

  

 Så här ser det ut när det är klart!

 

Vi har satt ihop ett kit som innehåller allt du behöver: en förpackning med fast, koncentrerad och doftfri såpa 230ml, en ekofiberduk, en glashällskrapa och en liten, grov skrubborste. Du hittar kitet här.

 

 

 




Köp Ugnsrengörinskit här

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar