10 tips för höststädningen, inomhus

Sammanfattningsvis ger vi tio användbara tips för att genomföra höststädningen, vilket kan hjälpa till att skapa ett mer organiserat och trevligt hem. Genom att rensa och organisera sina ägodelar, städa noggrant och använda miljövänliga metoder kan man skapa en mer trivsam miljö inför den kommande vintern.

Senast redigerad den 8 maj 2024

10 tips för höststädningen, inomhus

 

Det sägs att vi totalt ägnar flera dagar om året åt att leta efter saker som vi tappat bort och förlagt.
Jag vet inte om det stämmer men det låter inte otroligt,  förutom att detta skapar irritation så gör ett ostädat och rörigt hem att vi själv blir stressade och otrivs!

 

Här kommer tio tips för höststädning som hjälper dig att få lite mer ordning och plats samt ett trevligare, väldoftande och mer lättstädat hem.  Gör dig redo för vintern, möt hösten med ett rent och snyggt hem! Eftersom du hittat tipsen här på Västerbottenssåpa så är de såklart också mycket miljövänliga och klimatsmarta tips 😉

På våren och hösten brukar man putsa sina fönster. En bra vana är att också gå igenom och rensa övriga utrymmen två gånger om år. Har du det som rutin kommer inte förråd och lådor hinna fyllas upp till bredden och bli ett jätte projekt.
Många av oss blir även lite för fästa vid prylar och det kan göra att man själv skapar en mental spärr inför det här med att rensa ut. Därför kommer vårt första tips att handla om att ändra inställning kring samlandet av prylar.

  1. Tänk igenom följande:
    – Det blir lättare att städa hemma med mindre prylar framme.
    – Det blir trevligare att bara vara i din bostad när det är mindre prylar framme.
    – Du behöver inte rota runt och leta efter grejer lika ofta.
    – Du har onödigt mycket pengar bundna i saker.
    – Någon annan kan ha större nytta av sådant som du inte använder.
    Så nu när du läst igenom och begrundat detta, visst känns det bättre?!


  2. Gör plats för tre stora påsar eller lådor, förslagsvis i en stor hall eller i vardagsrummet. Huvudsaken är att det inte är ett trångt utrymme. Märk upp dina lådor/påsar med #Säljes #Bortskänkes #Slänga
    Sätt igång städningen. Gå igenom rum för rum, ifrågasätt allt som ligger framme och skräpar. Gå igenom överfulla lådor.
    Släng sakerna på en gång i en av lådorna. Bestäm dig för om det ska säljas, skänkas eller slängas.


  3. Ta fram kameran.
    Lägg upp dina prylar på en neutral bakgrund, t ex. en filt och fota allt i högen #Säljes.
    Lägg sedan upp dyrare saker på t ex Blocket.se (gör en snabb sökning för att se vad andra tar i betalt). Billigare prylar fungerar ofta bra att sälja via Facebookgrupper som “Köp/sälj…” eller “Auktion”.
    Ett annat sätt är att ta kontakt med en secondhandbutik och fråga dem om de är intresserade av att köpa in dina saker.
    Nu börjar pengarna snart rulla in! 😉


  4. Pengarna då? Pengar är konstigt nog en av få saker som aldrig ligger och skräpar i högar hemma 😉
    Ett gammalt servitris-trix är att spara all dricks i en burk för ett speciellt ändamål.
    Testa att spara alla pengar från dina försäljningar i en burk! Spara till en resa, julklappar eller något du verkligen önskar dig. Snabbt ska du se att det växer i burken!


  5. #Bortskänkes. Hur många par vinterskor behöver du? Har du ett par som du inte använt på ett par år så kan du göra någon annan en stor tjänst genom att skänka till behövande. Härbärgen, kvinnojourer och flyktingmottagningar behöver ofta kläder och skor men också andra saker.
    Se till att dina saker är hela och rena och hör dig sedan för med någon du tror kan behöva sakerna.


  6. Släng men sortera ordentligt.
    – Gå igenom alla tidnings- och pappershögar. Det finns inget som skräpar och tar så mycket plats som en samling tidningar – till pappersåtervinningen med dem!
    – Blommorna. Släng döda! Ta bort vissna löv och vattna de som lever 😉
    – På tal om att slänga; dränk in en skiva vitt bröd i vinäger, lägg i botten av ditt sopkärl i minst 24 timmar. Detta tar bort all soplukt. Självklart måste eventuell sopjuice sköljas ur först.
    – Gå igenom och torka ut kylen. Sätt in en liten mugg med vinäger i kylen, utan lock. Detta tar bort all dålig lukt. 


  7. Nu är det dags att börja städa på riktigt. Tro det eller ej men hallen är nästan viktigast. Häng undan sommarkläder och ställ bort sommarskor.
    Skor som luktar lite kan du hälla bikarbonat i och låta stå ett dygn eller över natten. Skaka ur eller dammsuga ur och skorna är fräscha och redo för vinterförvaring.
    Det skall finnas plats på skohyllor, klädhängare och i lådor när du är klar. Tänk på att vinterkläder tar mer plats än sommarkläder.


  8. Klädpåsar och malkulor. Detta är extra viktigt om du har vindsförråd/källarförråd på rad med andra hyresgäster på sidan om. Här sprids lätt klädmal. För att vara på den säkra sidan, häng bara undan rena kläder. Använd klädpåsar över t ex jackor och kappor, har du inga kan du göra en genom att ta en sopsäck, dra den över galgen och göra ett litet hål för galgen. Knyt igen i botten. Förvara mindre plagg i tättslutande plastlådor. Andra textilier som t ex mattor förvaras också i påsar för bästa skydd mot mal.
    Häng gärna en malring runt galgen och lägg ett par malkulor i fickorna. 


  9. Damma uppifrån och ner, lister och höga hyllor först. Vi rekommenderar en dammvippa av äkta struts som suger upp dam genom att bli mycket statisk. OBS! Den är effektiv så skaka av den utomhus med jämna mellanrum.
    – Torka av alla ytor, bänkar och fönsterbrädor, köks och vardagsrumsbord, diskbänk, handfat, WC. Såpa på fuktad trasa fungerar på de flesta underlag.
    – Dammsug NU (inte tidigare)! Nu har du troligen rivit ner en del damm och skräp genom dammande och torkande, det ligger på golvet så dammsuga noga, även bakom möblerna. Tygsoffor kan kännas lite “sunkiga” ibland, fräscha upp genom att strö bikarbonat över soffan och sedan dammsuga upp det.
    – Torka golven läs ett separat inlägg om det här.  Med såpa så sprider du inte onödiga kemikalier i huset.
    (Fönster är ett helt eget kapitel så det lämnar vi till en egen blogg, men självklart ska de med på städlistan.)


  10. Så ja, nu har vi kommit till punkt 10, som bara innehåller roligheter kvar!
    – Tänd ett miljövänligt doftljus. Kontrollera så att det inte är ett ljus som sprider gifter. Sojavax och naturliga doftämnen är att föredra.
    – Slängde du torra sommarblommor i punkt 6? I så fall är det nu dags att sätt in nya.
    – Färska blommor i en vas eller några höstfina kvistar i en vas “sätter pricken över I”. Ett extra tips är att blanda 1/3 glycerol (finns att köpa på apotek) och 2/3 vatten i vasen. Då kommer höstlöven att konserveras och sitta kvar på kvisten samt behålla sin höstfina färg. Ditt hem är nu höstfint!
    – Piffa gärna köksbänken men höst-fin diskduk för känslan och klimatet ett bra alternativ.

 

 __________________________________________________________________________

 Frågor och Svar

 

- Varför är det viktigt att rensa ut överflödiga prylar under höststädningen?
Att rensa ut överflödiga prylar minskar röran och gör det lättare att hålla ordning i hemmet, samtidigt som det minskar stress och ökar trivseln.

 

- Hur kan man effektivt organisera och sälja oanvända prylar under höststädningen?
Genom att märka upp påsar eller lådor för försäljning, bortskänkning och bortslängning och sedan fotografera och sälja prylarna online eller genom att kontakta secondhandbutiker kan man effektivt bli av med oanvända föremål och tjäna pengar på dem.

 

- Vad är fördelarna med att spara försäljningspengarna i en burk för ett specifikt ändamål?
Att spara försäljningspengarna i en burk för ett specifikt ändamål, såsom en resa eller julklappar, ger en extra motivation att rensa och sälja prylar samtidigt som det kan leda till en känsla av belöning när målet uppnås.

 

- Hur kan man bäst bidra till att hjälpa andra genom höststädningen?
Genom att skänka oanvända kläder och skor till behövande organisationer som härbärgen, kvinnojourer och flyktingmottagningar kan man bidra till att göra en positiv skillnad i andra människors liv.

 

- Vilka är de viktigaste stegen för en effektiv städning av hemmet?
De viktigaste stegen för en effektiv städning inkluderar att rensa och organisera föremål, damma och torka av ytor, dammsuga noggrant samt tänka på miljövänliga alternativ för att skapa en ren och fräsch miljö.

 

Använd Västerbottenssåpa produkter för att hålla ditt hem rent och skönt!

Back to blog