6:e juni, Nationaldagen 2024

Vi är nog lite dåliga på det här med natinaldagsfirande, vi har en bit kvar innan vi når Norges nivå. Men vi har haft en fin dag i fjällen och jag hoppas att du haft en fin dag och firat på ditt eget vis.
Vi åkte till Stekenjokk för att vaara med när vägen över fjället öppnar och när klockan vara 12 stod det rätt många och väntade. 

Solen sken och himlen var blå och visst fanns det lite snö kvar.

Så här mycket snö var det där det var som mest.

Jo, då! Vi hade med en flaska av vårt nya tvättmedel som släpps snart. Den behövde bli fotograferad med lite snö bakom ;) 

Sedan bar det av tillbaka till Klimpfjäll för laddning av bilen och mat på Hotell Klimpfjäll. Idag serverades det en fantastisk Nationaldagsbuffé. Det var kantarellpaj och Wästerbottenostpaj, snittar med lax, sill och ja ni hör ju, det var hur mycket gott som helst här. Ändå valde vissa i sällskapet Stekenjokkpizzan med kantareller och Sovas, inte illa det heller.

Vi åt faktiskt så mycket att vi var tvungna att ta en liten promenad i byn och hälsa på lite bekanta och se på hur fisken vakade på Kultsjön.

Oblgatorisk bild när Röberget tittar fram efter kurvan ;)

Vi skulle nog säga att det här vad ett helt lagom sätt att fira Nationaldagen på!

Hur firade du Nationaldagen?

____________________________________________________
Frågor och svar
1. Varför firar vi Nationaldagen 6:e juni?
Vi firar 6:e juni till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.
 
2. Varför öppnar Vildmarksvägen 6:e juni?
Under vinterhalvåret ligger snön djup på kalfjället. Då är vägen stängd. Från 6 juni till 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen. En del av snön ligger kvar under sommaren
 
 
3. Vad är speciellt med Stekenjokk?
Vildmarksvägen som går över Stekenjokkplattån är en av få (kanske den enda) väg som går över kalfjäll och därmed enda stället där man faktiskt kan fjällvandra med bil.
 
 
Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar