Allmän städdag hemma i byn

I dagens inlägg tar vi en närmare titt på städdagar i byn och hur gemensamma insatser kan göra underverk för att vårstäda och förbereda gemensamma utrymmen inför sommarsäsongen! 

 

Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

 

I lördags var det allmän städdag hemma i byn. Vi har lite gemensamma ytor och lokaler som behver städas ordentligt ibland. 


Det hela innebär en del spikande, skruvande, målande och fixande med ved men också lite vanlig såpskurning, trevligt, trevligt ;)


Och det är faktiskt trevligt även om det nu kanske kan verka så bara för att jag råkar gilla just såpskurning. Vi brukar faktiskt se till att göra dethela just trevligt. Efter städnig blir det grillning och igår kväll dukades det för 19 hungriga som städat och fixat inför sommaren. Tyvärr var vi alla lite för hungriga så just den delen finns det inga bilder från. 


Men städningen han jag fånga i små korta ögonblick. 


Vår fina badstuga kunde vi städa trots det väldigt höga vattenståndet, just nu kommer mycket smältvatten in i alla vattendrag här. Men själva stugan är ren och väntar på badgäster. Jag tog mig an fönstren eftersom att jag var väldigt "på hugget" att få testa vår nya fönsterputs på rejält grov smuts.

Se bara på glasdörren in till bastun.Jag gjorde ingen grovrengöring innan putsning här (man kan ta diskmedel/såpa varmt vatten och en mjuk svamp, gå över och sedan skrapa innan man putsar) Men här gick jag direkt på förnsterputs och trasa.Ser ni blänket, det är nästan svårt att se att det är en glasdörr här! Känner mig så glad för att den här produkten fungerar så bra som den gör, det är verkligen en sak som jag klappar mig själv lite på axeln för. Det här blev faktiskt väldigt bra!
Sedan tog jag mig an utemöblerna medan de andra tog väggar golv och andra ytor i badstugan (med såpa förstås) Möblerna var lite fläckiga och dammiga så jag torkade dem  med en mjuk trasa och såpspray (äpple).


Därefter var det dags att promenera upp för Per-Olovsbacke och ta tag i Byastugan, det gamla skolhuset.
Här är köket renoverat och väldigt fräscht MEN vi brukar vara mellan 60 och 70 personer på påskfesten till exempel så köket används nästan som ett storkök och det är lixom inte bara 3dl grädde som vispas till efterätten ;) Det hanteras en del mat här inne så kaklet behövde skuras upp, en svamp, såpa på pump och varmt vatten och så går man över hela ytan innan man torkar av och vipps så finns det inga spår av påskens festmat här.

En liten olycka var att kaffebryggaren, en stor modell, sådan som cafeer och restauranger har hade gått sönder och bakom den var det svart av smuts. En sådan här gång räcker det inte med att torka lite.... här behövs såpa, varmt vatten och en borste. Sedan kan man torka rent. 

Intorkat och svart ...
Här är såpa på pumpflaska att föredra framför spray. Grov smuts = pumpflaska.
Lättar smuts = sprayflaska.
Skrubba med borste, varmt vaten och såpa
Torka av! Klart och den nya kaffebryggen kan få flytta in.
Härlig dag! Tänk vad känslan av rent kan göra och tänk vilken tur vi har som bor just här och har dessa fina grannar och vänner. 


_______________________________________________________________________________

Frågor och svar

 

 

 

1. Vilka aktiviteter ingick i den allmänna städdagen i byn?

Städdagen inkluderade spikande, skruvande, målande, fixande med ved och såpskurning.

 2. Hur såg resultatet ut efter städningen av glasdörren till bastun?

Glasdörren till bastun blev skinande ren och nästan svår att känna igen på grund av den effektiva putsningen!

 

 

3. Hur kan städdagar integreras med andra aktiviteter för att göra dem mer tilltalande?

Genom att kombinera städningen med grillning, picknick eller andra sociala aktiviteter kan man göra städdagen roligare och mer engagerande.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar