Återbruka lokalt och gör dubbel nytta

Att återbruka är klimatsmart de vet de flesta, men kan det också göra lokal nytta?


- Jo då det kan det faktiskt! Vi ska förklara!


1. Släng inte sådant du vet att du kommer att behöva senare. Ex: Slänger du alla tomma glasburkar bara för att få ett tomt och fint skåp hemma så kommer du att behöva gå och köpa nya när du ska frysa in den där sylten som du gjort.


Tips: Tänk efter – kommer du att behöva detta, kan det användas till något annat? Om svaret på den frågan blir ja så spara!


2. Kolla med din lokala second hand butik! Vill butiken kanske köpa in dina grejer? Visste du att 4 av 5 jobb skapas i de små företagen. För små kommuner är varje arbetstillfälle mycket viktigt! Genom att sälja till en lokal butik gör du alltså dubbelnytta.


3. Om du inte har en lokal secondhandbutik eller om butiken inte vill köpa in dina saker så kan du testa att sälja dina saker i en Köp och sälj grupp på Facebook.

De flesta samhällen har en lokal sådan grupp på Facebook, gör en sökning och du kommer att hitta den. Ofta säljs kläde och skor enkelt i sådana här grupper.


4. Trasiga saker då? Gör en googlesökning eller sök på youtube, det finns massor av fina tips där ute på hur du lagar saker. Att laga är inte bara klimatsmart, det är också ekonomiskt.


5. Ordna en bytardag. Gå ihop med ett gäng vänner och byt saker. Har ni barn i lite varierande åldrar så kan man ofta cirkulera saker som secondhand sällan köper in. T ex jeans, galonkläder, stövlar och så vidare.

 

6. Freecycle.org är en sida som har “grupper” sorterade på orter. Kolla om din ort har en grupp. Här kan man helt enkelt få någon att ta emot sådant som du inte längre vill ha. Perfekt om du t ex ska flytta!

 

7. Skänk till välgörenhet är också ett fint alternativ. Tyvärr finns det gott om människor som saknar nästan allt men tänk på att insamlingscontainers inte är soptunnor – helt och rent ska det vara.

 

8. Köpa nytt – När du väl köper nytt ställ dig då några extra frågor.
Tänk: Finns den här produkten i en lokalproducerad variant?
Finns den i ett bättre material?


Är det en engångs eller slit och släng produkt – finns det då ett alternativ som är mer hållbart, ej engångs, kan du välja ett annat alternativ helt enkelt?

Går förpackningen att återvinna? Vi kommer inte att kunna komma ifrån att köpa nya saker men om varje val vi gör är genomtänkt och lite bättre så har vi kommit långt!

 

Butiken Västerbottenssåpa 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar