Att lära sig saker, göra något bra och ta ett steg i rätt riktning

Att lära sig saker, göra något bra och ta ett steg i rätt riktning är något jag och min familj försöker att arbeta med så gott vi kan. Ingen är perfekt så släpp det med en gång! Klimatångesten kommer att “äta upp dig” om ditt krav på dig själv är att vara perfekt.

  

Dessutom är det ju så att även om du och din familj blir självförsörjande bönder utan bil så kommer inte så väldigt många att följa efter i en sådan extrem livsstil. Nej, min filosofi är att vi alla måste försöka göra så gott vi kan inom rimliga gränser. Vi måste också lära oss att acceptera att alla problem inte ligger på våra axlar.

 

Vi måste ha någon sorts tillit till att beslutsfattare gör sitt jobb och löser de stora frågorna som ligger på deras bord. Vi kan bara jobba med det vi faktiskt kan göra något åt och just att lära sig mer och läsa på så att vi kan göra så bra val som möjligt skulle jag ändå säga är en viktig sak.

 

En annan är att då och då ägna sig åt lite volontärarbete eller i alla fall sådant som gör gott och kanske inte har som främsta mål att vara ett nöje eller något man tjänar pengar på.

 

 

 

Här tänkte jag berätta lite om en sådan dag. Vår familj ägnade en dag åt volontärarbete och skogsplantering för Foresta Foundation, en privat ideell organisation registrerad i Canary Islands Registry of Foundations sedan 1998. Organisationen arbetar med att återhämta, underhålla och bevara skogsmassorna på Kanarieöarna.

 

Man arbetar genom återbeskogning av de historiskt avskogade skogsmassorna, och för att stoppa den allvarliga processen av ökenspridning och erosion som öarna drabbats av, och återställer och förbättrar det exceptionella kanariska miljö- och kulturarvet.

 

En tidig morgon begav vi oss till El Pajar, en liten by på hög höjd. Här mötte vi upp ett gäng glada volontärer från hela världen. En annan fin sak med dagar som den här är att man lär känna så många andra kloka och engagerade människor. Den här fina dagen så var det en skara barn, unga och pensionärer som tillsammans vandrade ytterligare en bit upp i bergen.

 

 

Väl på plats så fick vi en mycket värdefull introduktion där man på ett fantastiskt pedagogiskt sätt berättade om vikten av återplantering av skog. Varje planterat träd räknar man med kommer kunna ta upp 10kg Co2 / år. Dessutom bidrar de till den biologiska mångfalden, trädens rötter binder marken och fukten i den och minskar risk för erosion och ökenspridning.

Sedan följde en lektion i hur man planterar träd. Det är viktigt att göra rätt så att plantan överlever det är nämligen inte klart bara för att plantan är i jorden. När den är på plats behöver den skyddas från vildkaniner som annars gärna äter upp de späda plantorna. Det stora jobbet återstår dock, att vattna.

 

 

 

För bara några år sedan vattnade Foresta Foundation nya plantor 5 månader per år i två år innan plantan blev livsduglig och klarar sig på egen hand. Nu behöver plantorna vattnas 12 månader per år i två år innan de klarar sig. Det är klimatförändringarna som gör att det här är nödvändigt.

 

Rätt sorts träd är också viktigt. Vi planterade ett träd som nästan utrotats på grund av avverkning, träslaget har behövts till byggnationer och snickerier. Ett annat träd planteras för att de binder mycket vatten och brinner dåligt, det skyddar skogen vid en eventuell skogsbrand. Det tredje var ett litet avocadoträd.

 

En fin dag med många skratt, gemenskap och en vidunderlig utsikt. Det är med stor tacksamhet jag tänker tillbaka på den här dagen, inte bara för att vi fått möjligheten att vara med utan också för att så många lärt sig så mycket. Så många barn åker hem och berättar för sina klasskamrater om vikten av återplantering av skog.

 

Självklart är jag också tacksam för det fina jobb som Foresta Foundation, Oceans4Life och Surf Canarias gör, tack för att vi får hänga med er 🙂

 

Läs mer om hur vi på Västerbottenssåpa jobbar kring hållbarhet
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar