Det finns så mycket plast att det är svårt att undvika den
Plastproduktionen ökar hela tiden
Plastproduktionen har ökat sedan den breda introduktionen på 50-talet och nu skapas 280 miljoner ton plast per år. För att få lite perspektiv på den siffran kan nämnas att den årliga världsproduktionen av bomull är cirka 25 miljoner ton.
Ungefär 40 procent används till engångsprodukter (påsar och andra förpackningar).
Men plast kan vara och se ut och fungera på väldigt många olika sätt. Enkelt kan man förklara det som att det finns plast som är gjord av råolja och plast från förnyelsebara råvaror – sockerrör, stärkelse eller mjölksyra.
Plast från förnyelsebar råvara kallas för bioplast och den kan också delas in i två grupper: biologiskt nedbrytbar och icke-biologiskt nedbrytbar plast.
Bioplasterna är oftast lite dyrare än plast från råolja och tyvärr är produktionen av dessa ännu inte så stor även om det går åt rätt håll och att produktionen av bioplaster ökar i andel av den totala mängden producerad plast, för vart år som går.
Användningsområden och funktioner
När du behöver en plastpåse för att frysa in kött, fisk och bär – välj då en Bio-polyeten, eller grön PE. Den är gjord av etanol från sockerrör men har samma funktioner och egenskaper som oljebaserad plast. Den här plasten fungerar exakt som en “vanlig” plastpåse den stora skillnaden är råvaran sockerrör istället för olja alltså.
Eftersom påsen INTE bryts ner i naturen så måste du vara lika noga med att sortera den här som annan plast. Den sorteras som mjukplast precis som med vilken annan plastpåse som helst.
Fördelarna är framför allt att det är ett *bättre miljöval, *ingen råolja behövs. Sedan är det förstås en fördel att *den mat du vill förvara och kanske själv har skaffat inte kommer i kontakt med oljebaserad plast och självklart är det också en fördel att påsen *bevarar maten som den ska.
Till just det här ändamålet passar inte den nedbrytbara plasten (ännu, vi hoppas förstår att den utvecklas) men nedbrytbar plast är gjord just för att brytas ner och det är inte bra om just det börjar hända i ditt kylskåp.
Ovan ser du exempel på plastfilm / plastfolie där råvaran inte baseras på plast utan sockerrör (etanol framställd av sockerrör) Den här plastfolien har samma egenskaper som en traditionell folie, den bevarar maten lika bra. Den ska dock sorteras som mjukplast, kan inte komposteras.
Det samma gäller för plastpåsarna till höger. Ingen olja i råvaran, inga oljeprodukter kommer i kontakt med din mat. Ett bra miljöval, ett bra val för dig och din familj.
Plaster av majs (eller annan stärkelse) eller mjölksyra bryts ner i en vanlig kompost.
De här nedbrytbara påsarna passar utmärkt som soppåsar, påsar till komposten eller hundbajspåsar.
Ovan ser du en “plastpåse” av majs – den här kan du använda till komposten. Mycket praktiskt! Inget kladd med komposthinken utan du knyter igen påsen och slänger hela påsen i komposten. Den börjar omedelbart att brytas ner och är efter ett par veckor borta.
Sockerrörsfibrer
Självklar är det bästa att diska sina redskap och medhavda prylar men ibland funkar det bara inte och vi tar till engångsprodukter i plast.
MEN det finns alternativ – här ser du muggar och tallrikar tillverkade av fibrer från sockerrör – det vill säga inte plast, inte papper. Allt det här bryts ner mycket snabbt. Ett tips är kombinera de här produkterna med en majspåse som också bryts ner snabbt. Lägg tallrik, mugg och bestick i påsen när de är använda och kompostera hela påsen.
Nu hoppas vi att du har fått lite mer koll på vardags-plasten. Alla de här produkterna finns att beställa på www.vasterbottenssapa.se och där finns också fler produkter för dig som tänker på plastbantning – att minska plastanvändningen i vardagen för det finns gott om produkter att byta ut till plastfria alternativ.
// Sara Idenfors .
Använd koden: Plastbanta så får du 10& rabatt på alla produkter i kategorin nedbrytbar plast mm. Erbjudandet gäller till och med söndag tionde september.