Har du landat i vardagen?

Nu när semestern är över och vardagen återigen har börjat kan det vara skönt med lite rutiner och stabilitet. Att få ordning på det vardagliga som tvätt och städning kan ge tid och energi till annat än vardagssysslor. I det här inlägget delar vi några tips för att hantera vardagen smidigt! 

 

Senast redigerad den 20 maj 2024


 

Semestern är definitivt slut och skolorna har kommit igång och det kan faktiskt vara riktigt skönt med lite rutiner igen. Alldeles oavsett om du återvänder från en kaotisk sommar med krånglande släkt, en lerig festivalsommar eller strandsemester med vila, bad och glass så är det att återvända till rutinerna som ger känslan av stabilitet och trygghet. 

 

Den egna sängen, den nyttiga men lite trista frukosten och nyheterna i mobilen eller får du kanske ännu en hederlig gammaldags papperstidning?

 

 

För att känslan av att sitta fast i ekorrhjulet inte ska infinna sig är det viktigt att få ordning på det vardagliga som tvätt och städning. Har man lite “rulle” på dessa saker så är det lättare att få tid och energi över till annat än "vardag".

 

Här kommer några tips från mig till dig som sliter med detta.

 


1. Identifiera dina “strul-pellar”. Vad är det som stökar ner hos dig?


Hos oss är det papper, post, reklam. Att med en gång sortera ut reklam och annat som inte har en praktisk användning och annan plats än i pappersinsamlingen hjälper mycket.

Det är också kläder. Kläder får var och en sortera i sina lådor och garderober hemma hos oss. Regel är att inga kläder ska ligga framme. Det tog sin lilla tid men numera sorterar alla bort smuts till smutstvätten direkt och det som inte är smutsigt har sin givna plats.

Kanske har du något annat som ofta “ligger och dräller” hemma?

 


2. 
Undvik morgonkaos.

 

Morgon-kaoset är det allra värsta, därför kollar vi alltid vad som ska packas kvällen innan. Kvällsfika och packa ryggsäck sitter ihop. På så sätt är det sällan som gympadojorna eller fikat missas.

 


3. Matstressa inte.

 

Hemma hos oss så är mat en stor och viktig del av livet och vi äter över lag väldigt bra mat. Det betyder inte dyr mat utan snarare inga halvfabrikat. Nu tycker du kanske att det där det tar för lång tid. Men vet du vad, det är mest en fråga om planering.

Ett exempel: Söndag görs en stor omgång tacofärs, långt mer än vad vi kommer att äta. Vi äter tacos på söndag. På måndag tillsätter jag krossade tomater och ganska mycket riven morot och vitkål och lök, vitlök samt lite kinesisk soya för färgens skull samt basilika för smaken till köttfärsen. Till det kokas spagetti. Det här är klart på några minuter. Vipps, en ny lagad rätt - Köttfärssås och spagetti.

Tisdag, då kan det bli tjockpannkaka, vi har mycket bär i frysen så pannkaka äter vi på vardagar och då gör jag en tjockpannkaka för den sköter sig själv i ugnen, oerhört snabbt.

Onsdag då tar jag det som är kvar av köttfärssåsen, tillsätter rejält med chili och bönor. Jag brukar köpa bönblandning, färdigkokta. Till detta kokar jag ris och vipps - Chilli con carne.

På det här sättet trollar vi fram fyra vällagade rätter på nolltid!
 

__________________________________________________________________________________ 

Frågor och svar 
1. Varför är det viktigt att identifiera och hantera störningsmomenten i hemmet?

Att identifiera och hantera störningsmomenten hjälper till att skapa en mer organiserad och harmonisk miljö, vilket kan minska stressen och ge mer tid till annat.

 

 

2. Hur kan man undvika morgonkaos?

Genom att planera kvällen innan, som att packa väskan och förbereda för dagen, kan man undvika stress och kaos under morgonen.

 

 

3. Varför är matplanering en effektiv strategi för att hantera vardagen?

Matplanering sparar tid och minskar stress genom att förbereda stora portioner som kan användas till flera rätter under veckan, vilket gör det enklare att laga näringsrika måltider snabbt! 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar