Hemberedskap och krislådor

För en tid sedan satt vi och fikade och pratade och hemma i byn hos Kalle, en släkting med stor kunskap inom många områden, han kan verkligen lösa allt han. Vi kom att prata om gamla tider och om hur man såg på mat förr i tiden och nu. Vi talade om att vi slänger för mycket nu och att vi generellt sett är dåliga på att "koka soppa på en spik" och få till mycket mat av få och lite råvaror. Han plockade fram en bok han hade i sina gömmor och visad vilka fantastiska trix man tog till förr när maten inte räckte till. Nu är vi tyvärr i ett läge där vi pratar om hemberedskap ch krislådor igen. Världen är ju tyvärr sådan idag att vi behöver tänka på sådant igen. 
Jag fotade av några sidor i boken. 

Förhoppningsvis så ska vi väl inte hamna i samma läge som under andra världskriget men det finns änså anledning att tänka till och minska matsvinnet. Det kan man faktiskt göra även för miljön. 
En anna sak som vi blivit lite bortskämda och bekväma med är ju hur vi skaffar mat och vad vi äter. Lake till exempel räknas som en skräpfisk som möjligen kan duga till hundmat. Men vet ni vad?! Laken må vara "ful" men det är en fantastisk matfisk. Jag skulle nog säga riktig lyxmat. Den är vit och fast i köttet och smakar som den finaste "plattfisk". Att inte äta den om man får upp den är rena vansinnet  faktiskt. Här ska jag visa er hur lyxig en "skräpfisk" kan bli, och just detta praktexemplar blev middag till fem personer och en lunchlåda. 
Jag erkänner dock på en gång att det inte var jag som fick upp den. Det var faktiskt Kalle det med! Hur skulle jag klara mig utan honom?
Vi kallar den Lake Walewska
Börja med att fånga tillräckligt med lake, här hade vi dryga 800g fileer. 
Går bara fint att frysa fileerna.

Gör ett trevligt potatismos gärna på en mjölig sort. Använd smör och VARM mjölk så att moset blir tillräckligt fint för att spritsa.
Gör sedan en vitvinssås ingredienser ungefär som nedan blir bra.
 • 2 msk smör
 • 1 dl schalottenlök, finhackad
 • 1 lite timjan
 • 3 dl fiskbuljong
 • 3 dl vitt matlagningsvin
 • 3 dl grädde
 • 1,5 tsk majsstärkelse
 • 1,5 tsk vatten
 • salt
 • vitpeppar

Tillbehör är såklart valfritt men blir både gott och tjusigt till

 • 1 burk kräftstjärtar

 • 250 g champinjoner

Lake 

 • 600 g rödtungafilé
 • 2 dl vitt vin
1 msk smör

Salta och peppra fileerna, rulla ihop dem och ställ rullarna i en smörad stekpanna. Slå över ca 2dl vitt och koka 7-10minuter. Tills dess att fisken är kokt. Det beror självklart på hur stora fileer du har.
Spritsa moset på planka eller om du serverar i ugnsfast form. Gratinera i ugn på hög värme så att moset får lite färg. Montera sedan rätten genom att lägga upp rullarna med lake. Lägg de avrunna kräftstjärtarna i vitvinssåsen de ska bara bli lite varma ej kokas. Häll sås och kräftstjärtar över laken. Toppa med stekta champinjoner, timjan och lite peppar.
Servera! Lyx, lyx, lyx (som Christina Schollin säger)

Som grädde på moset hade Kalle bakat en vaniljsockerkaka och rårört hallon (som han plockat själv) 
Kontentan av det här är att "skräp" kan bli något riktigt, riktigt fint om vi bara vill och tänker om så blir till och med "skräpfisken" lake en fin middag och vi behöver backa bandet lite och lära oss av de som minns hur man gjorde förr. Lär vi oss lite av hur man "kokar soppa på en spik" och dammar av lite gamal klokskap så klarar vi oss fint.
Nu hoppas jag att du vågar testa att laga till laken nästa gång den nappar!
På något sätt fick jag även det här att handla om att hushålla med resurser på samma sätt som att hela vår företagside bygger på just detta tänk. Typiskt mig ;)  Här hittar du Västerbottenssåpa -> Till Västerbottenssåpa

/// Sara  

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar