Jag ska berätta för er om påsken i Västerbottens inland

Påsken är tiden när det vänder, när mörker byts mot ljus och vissa kallar det den femte årstiden. När ljuset återvänder och alla längtar efter lite d-vitaminer så blir det bråttom. Nu ska det fiskas, åkas skoter och skidor och var enda sportstuga i fjället är plötsligt bebodd. Befolkningen i fjälldalarna mångdubblas under denna tid. 
Det kan vara en helt underbar tid i en solgrop (en grop man skottar i snödrivorna så att man får lä från vind och kan sitta i solen) men det kan också vara full snöstorm.

Så här fint hade vi det på påskafton 2023 vid Malgomaj
Så här såg det ut igår på långfredagens utflykt.
När jag var barn så firades påsken alltid, utan undantag i en stuga på en holme i en fjällsjö, vi hade ca en mil till närmsta väg, ingen el och inget rinnande vatten men det var de bästa påskloven man kan tänka sig. Ibland gnistrade Girifjället vitt som en sockertopp och ibland kunde man inte ens se toppen. Så visst vet vi, det kan vara sol och det kan vara snöstorm, det enda man kan vara helt säker på är att det inte ser ut som illustrationerna på påskägget, gröt gräs och blommande påskliljor ;)

I skrivande stund packas matsäck för byns gemensamma påskutflykt! 
Håll en tumme för att vi får se solen i år och samtidigt vill jag önsak dig en glad påsk. 
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar