Kalkbeläggningar i badrummet, därför händer det och så här får du bort det

Kalkbeläggningar bildas när vatten med höga halter av kalcium- och magnesiumjoner avdunstar. När dessa mineraler lämnas kvar på ytan, exempelvis i badrummet, skapas en vit och hård beläggning som kallas kalk. Det är vanligt på:

- Duschväggar
- Handfat
- Toalettstolar
-Rör och duschmunstycken

 

Vad händer när vatten avdunstar?


När vatten torkar, lämnas mineralerna kvar på ytan. De bildar kalciumkarbonat, vilket ger den vita beläggningen. Med tiden blir avlagringen tjockare och svårare att ta bort.

 

Hur får man bort kalkbeläggningar?


För att effektivt ta bort kalk behövs ett surt rengöringsmedel (lågt pH). Syran reagerar kemiskt med kalken och löser upp den.

 

Så fungerar det:

- Kalciumkarbonat + syra → koldioxid (CO₂) + vatten (H₂O) + lösligt kalciumsalt
- Kalken omvandlas till en lösning som enkelt kan torkas bort 

 

Reaktionen kan behöva tid, därför har vi skapat en kalkborttagare i geleform som kan fästa på lodräta ytor, som exempelvis en duschvägg, och verka för att lösa upp kalken.




Rengöringstips steg för steg:

1. Applicera gelen på ytan med kalk. Använd en skursvamp eller trasa för appliceringen.

2. Vid mycket kalk, låt gelen verka i 15–20 minuter och skrubba sedan rent med ekofiberduk, borste eller skursvamp. För lättare beläggningar, applicera gelen och skrubba bort direkt.

3. Skrubba försiktigt med svamp eller ekofiberduk för att ta bort upplöst kalk. Skölj och torka ytan noggrant.

      Obs: Gelen har lågt pH och bör ej användas på marmor eller kalkrika stenmaterial.

       

      Västerbottenssåpas kalkborttagare innehåller inga frätande eller giftiga ämnen. Tack vare geltexturen kan den fästa på vertikala ytor, såsom duschväggar, och effektivt lösa upp kalk. Produkten innehåller inga starka kemikalier som fosforsyra, saltsyra, myrsyra eller limonen.

       

      Effektiv kalkborttagning som skonsamt tar bort kalkfläckar och smuts.



      Handla kalkborttagning här.


      __________________________________________________

       

      Frågor och svar

      1. Varför bildas kalkbeläggningar på ytor i badrummet?

      Kalkbeläggningar uppstår när vatten som innehåller kalcium- och magnesiumjoner avdunstar och lämnar en hård, vit beläggning på ytor som ofta utsätts för vatten, exempelvis duschväggar och handfat.

       

      2. Hur fungerar ett surt rengöringsmedel mot kalk?

      Ett surt rengöringsmedel reagerar med kalciumkarbonat och löser upp kalken genom att bilda koldioxid, vatten och ett lösligt kalciumsalt. Den här processen kan ta tid, vilket gör att en gel är effektiv för att hålla rengöringsmedlet på plats och låta det verka längre.

       

      3.Vilken metod rekommenderas för att rengöra kraftiga kalkbeläggningar?För tjockare kalkavlagringar kan gelen appliceras och lämnas att verka i 15–20 minuter innan ytan skrubbas ren med en ekofiberduk, borste eller skursvamp.

       

       

      Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

      Tillbaka till blogg