Läste du Plupp som barn?

Plupp är en barnboksfigur skapad av Inga Borg.

Han är osynlig för människor men kan tala med djur och han bor i en väldigt mysig liten kåta på fjället. Har man vuxit upp i Vilhelmina kan man relatera till Plupps samlande av bär och svamp inför vintern för vintern är både kall, mörk och lång här. Det finns speciellt en bok som heter “Kalas hos Plupp” när han bjuder vännerna Hermelin (Förstod inte varför han kallas Hermelin i boken när han är en Lekatt men, -ja, ja. När jag blev äldre förstod jag att på rikssvenska heter det Hermelin och inte Lekatt) Lämmel och Trana på allt gott han samlat och sparat ihop.

Den här tiden på året känner jag mig lite som Plupp! Jag vill samla allt gott naturen bjuder på i förråden och sedan krypa ner i en varm och go säng och vänta på våren.

Förutom att det känns lite mysigt så är det också ganska viktigt ur hållbarhetssynpunkt.

Matfrågan är en av våra största knutar att lösa upp om vi ska kunna lösa klimatproblemet. Ohållbar produktion av mat är en stor bidragande orsak till utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald något som gör att vi går över de planetära gränserna.


Att plocka lingon, blåbär och andra bär är gratis i Sverige så har du möjligheten att kombinera motion och nytta genom att ta dig ut och plocka.

 

 

Havregrynsgröt med hemgjord sylt är otroligt gott, billigt och klimatsmart så genom att ta några "grötluncher" i månaden så gör du både planeten och plånboken en tjänst. Och som grädde på moset fick du också en skogspromenad ;)

 

 

Hösten är den perfekta tiden att vara både sparsam och klimatsmart!

Jag fick inspiration att skriva det här blogginlägget när jag läste på  Stockholm Resilience Center ‘s nyhetssida om Forskare och kockar som slår sig samman för en hållbar lunchvecka. Om du liksom jag är lite intresserad av hållbarhet och vad som faktiskt är hållbart och klimatsmart på riktigt så vill jag tipsa dig om att läsa mer på Stockholm Resilience Centers hemsida. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar