Lergrova

 

 

Lergrova drivs av keramiker Ida Persson verksam i Agnäs, en by i Bjurholms kommun, i Västerbottens län. 
I sin keramikverkstad drejar Ida bruksföremål i stengods. Ida berättar för oss att hon gillar det repetitiva med bruksföremålen och förfina hantverket med varje föremål. Det faktum att föremålen sedan kommer att användas kanske dagligen av någon motiverar Persson extra mycket.
Ibland vårdar Ida dock sin inneboende konstnärssjäl och skapar friare och leran formas då till individuella föremål och skulpturer.
Persson berättar att arbetet med leran på ett sätt primitiv men också mycket kreativt och stimulerande.. ”Allt som behövs är lera, ett par händer och en eld för att skapa vackra och hållbara föremål” säger Ida.
Så här har man också gjort i tusentals år, traditionen är minst sagt lång. 
 
Företagsnamnet, Lergrova är dialekt från Agnäs. Grova betyder på samma dialekt “stor grävd grop”. I Agnäs fanns mellan åren 1940-1960 ett tegelbruk och lertaget, den stora grävda gropen-lergrovan, låg strax bakom det hus där Ida växte upp. Samma hus som nu är Lergrova-verkstaden.
Alla Idas alster stämplas med en lerstämpel. Stämpeln är Perssons signatur och föreställer en gran från de Norrländska skogarna.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar