Midsommar i Vilhelmina

 

 

Midsommar i Vilhelmina firas såklart i hela kommunen men midsommarfirandet i Fatmomakke är speciellt och känt över hela landet.
Fatmomakke har en samisk kyrkstad med stor betydelse som mötesplats. Här har samer och nybyggare sedan 1700-talet mötts för att fira, gå i kyrkan, göra affärer och så vidare, en sak som gör det unikt är att vi fortfarande gör så 2023.

Kyrkan är förstås en viktig plats och byggnad men här finns också frälsningsarmens bönekåta som donerats av Anna-Lisa “lapp-Lisa” Öst, ni vet: “barnatro … barnatrooo, Har du kvar din barnatro”. Fatmomakke kyrkstad är en skyddad kulturpark och även om alla är välkomna till midsommarfirandet (och besök alla andra dagar på året) så bör man visa respekt, det finns skyltar och information utanför de byggnader man kan besöka, övriga kåtor och stugorna är inte museiföremål utan privatägda bostäder som används under helger och högtider.


Det går inte att köra bil hela vägen fram, man bör vara beredd på att gå ett par hundra meter men det är det värt.


På själva midsommarafton bjuds det på klassiskt midsommarfirande där man klär stången vid Stinnebommsbacken, dans, sång och musik. Sedan fortsätter festligheterna till långt in på småtimmarna.

Så vill du nu fira en annorlunda midsommar i Lappland, kom då till Vilhelmina 


Välkommen eller Buerie båeteme!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar