Hur rengör man bilen på ett miljövänligt sätt?

Så här tvättar du bilen utan att använda onödiga kemikalier

Här följer en rad miljövänliga och snälla städtips för bilen. Alla tips här är snälla både mot dig, bilen och miljön! 


Har du en ny, dyr bil som kräver specialprodukter och speciell omvårdnad kan vi inte rekommendera alla tips till just dig och din bil. Biltillverkarens råd skall alltid gå först och är du det minsta osäker så ska du kontakta affären där du köpte din bil. 

 

Så här gör du

 

1. Plocka ur bilen allt skräp, onödiga prylar och annat överflödigt. Sortera papper, plast och metall – släng övrigt!

Sortera skräp

2. Ta ut bilens gummimattor och skura dem med mjuk skurborste och såpa.
Eftersom att Västerbottenssåpa är överfettad blir gummimattorna väldigt fina av såpan, det finns speciella produkter för att återfå glans i plast och gummi (vinylglans) men de behöver du inte om du istället använder en fet såpa.

Få bilens gummimattor rena genom att såpskura dem

Skölj av mattorna och häng dem på tork medan du tvättar resten av bilen.

Torka bilens gummimattor

3. Spola av bilen MEN det här bör du inte göra hemma på gården om du inte har ett godkänt avlopp, det är olämpligt eftersom att tungmetaller och gifter släpper och kan komma ut i vattendragen. Observera att många kommuner inte tillåter tvätt annat än på särskild avsedd plats. Här hos Naturvårdsverket finns mer information om biltvätt och regler kring det. Till exempel har tvätthallar som tar en mindre slant i hyra “justa avlopp”. Använder du högtryckstvätt måste du vara mycket försiktig och använda lågt tryck.

Spola av bilen men använd godkänt avlopp

4. När du spolat av bilen allt löst damm och grus så tvättar du den med en bilsvamp (den kan du köpa på en bensinstation) Svampen kan användas flera gånger och efteråt sorteras den som mjukplast. Västerbottenssåpa är överfettad och fungerar därför även som avfettningsmedel och gör alla starka kemikalier överflödiga.

 

Regeln är att tvätta bilen – inte gnugga! 

 

Lack repas lättare än vad man tror så iaktag försiktighet. Vattnet ska vara ljummet och kom ihåg att aldrig använda mer än 3/4 av vattnet i hinken. Den sista delen är smutsig, det kommer att släppa smuts från svampen varje gång du sköljer den så byt vatten bär 1/4 återstår. Svampen skall sköljas i hinken ofta, hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Tvätta bilen med svamp

– Skölj av bilen och låt den torka.


Hade du tänkt vaxa bilen är det dags nu! Har du inte tid men ändå behöver lite extra glans finns ett “husmorstips” / genväg i slutet av filmen som hör ihop med den här bloggen. Utvändiga plastdetaljer kommer att bli mycket fina av såpan, fettet i såpan gör dem både rena, blanka och snygga.

Husmorstips för bilen – Vindrutetorkarna ska bytas så fort de blir dåliga, dåliga torkarblad är en trafikfara. Men behöver du akut “fräscha-upp” dem lite så tar du lite handsprit och smörjer in dem med så kommer de att få lite nytt liv!


Ett annat tips är att välja mer praktiska kläder om du nu inte ska fotografera för en blogg 😉 )

 

Hur får man bort insekter som fastnat i fronten på bilen?

Hur får man bort insekter från bilen

Insekter är ett problem och de kan sitta rejält i fronten av bilen. Jobba upp ett skum av såpan och låt den verka en stund, sedan är det bara att torka av och skölja.

Tar bort insekter från bilen

Fälgarna, bilens juveler!

Fälgarna brukar kallas för bilens juveler. Juvelerna, fälgarna får ofta asfaltsfläckar så dem behöver du borsta med en fälgborste och såpa.


Samma princip gäller här: Fett löser fett. Asfalten är fet så såpan löser asfaltsfläckarna om den får verka en liten stund.


Observera att det här med fälgborste är bra för du måste få hela fälgen ren. Missar du något inuti fälgen så kommer du att få obalans i hjulet och det kommer att kännas när du sedan kör.

 

Spola av bilen och fälgarna och du är klar!


Vill du vaxa bilen så går det förstås bra, välj en bra produkt – läs på innehållsförteckningen och fråga i butiken. Vill du ha en liten genväg …. ett “husmorstrix” så finns det i slutet av filmen!

 


_______________________________________________________________________________

Frågor och svar- Varför är det viktigt att ta bort allt löst damm och grus innan du börjar tvätta bilen?

 Genom att först avlägsna löst damm och grus minskar risken för att lacken repas under tvättprocessen, vilket är särskilt viktigt eftersom vatten kan fungera som en slipande yta.

- Hur kan du effektivt ta bort insekter som fastnat på bilens front?

 

Ett effektivt sätt att ta bort insekter är att skapa ett skum av såpa och låta det verka på de drabbade områdena innan du torkar av och sköljer bilen.

- Varför är det viktigt att använda en fälgborste när du rengör fälgarna?

 En fälgborste är nödvändig för att komma åt alla delar av fälgen och se till att den blir ordentligt ren. Missade fläckar kan leda till obalans i hjulet och påverka körupplevelsen.

 

- Vad kan man använda för att rengöra fönstren? 

Vi rekommenderar vårt Fönsterputsspray för glas och speglar och Mikrofiberduk för fönster!

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar