Naturen vaknar så sakterliga till liv

Nu känner man att naturen börjar vakna ur sin djupfrysning och vinterdvala. Det är härligt med ljus, längre dagar och dagar då man känner att man faktiskt kan vara utomhus en stund utan att själv bli djupfryst.

Den här helgen har vi faktiskt fiskat, det är en aktivitet som i alla tider har engagerat vår by. Vi har inga ädelfiskar (även om försök med inplantering gjorts) men vem bestämmer egentligen vad som är en ädelfisk? 
I våra trakter är abborre en delikatess, så det så ;) och vi fick faktiskt några fina matfiskar. 

 

På tal om mat så är halva nöjet med en helgutflykt maten, så kokkaffe över öppen eld och en grillkorv blev det förstås också innan det började "bita i kinderna" och vi började fundera på att åka hem. 

I packningen har jag alltid min kära kosa, ett arv. Egentligen bara en enkel träbit som någn karvat till 1955 (det står på handtaget) men den är trots sin enkelhet en kär ägodel som hängt med mig från skolutflykter till idag ... och innan dess hängde den med på långt mer spännande äventyr. Troligen så spännande att de inte platsar i bloggen ;)

Abborre kan man äta på många sätt men de här fina fiskarna förvandlade vi till Bouillabaisse och här finns det säkert många rätt och fel men så här gör jag.
Jag är inte så bra på att filea abborre och för att det ska fungera behöver de vara rätt stora och så blir det mycket spill. Jag vill ta till vara ALL fisk så jag kokar abborrarna och benar ur köttet - det är snabbt och enkelt.
Sedan fräser jag lök (den lök jag har) egentligen ska det nog vara både gul lök och purjo men ta det du har och använd hela löken (ekonomiskt och klimatsmart) 
Sedan har jag i ett kuvert saffran som får fräsa med. Vitlök och tomatpure får också fräsa med en stund. 
Tärna ner de rotsaker du har, potatis, morot, palsternacka, kålrot - jag tar det som finns och som har ett vettigt pris.
Slå på ca 3dl vitt vin 1l vatten ca och två buljongtärningar och låt allt i hopa puttra en stund innan jag slår i en skvätt grädde. Timjan, lite chili och svartpepparåker också i. 
Sist av allt har jag i fisken idag blev det abborre men det är väldigt gott med fler fiskrorter så har du en bit lax, lite räkor och eller musslor blir det perfekt. Den mesta fisk och skaldjur man köper idag är märkt och godkänd men kolla gärna så att den faktiskt är ok innan du köper. 
Fisk blir fort färdig, det behövs bara en kort stund i grytan. Hur kort stund beror på hur stora fiskbitar du har. Min abborre behöver bara bli varm för den kokade jag ju i förväg. 
Och vet ni vad, det här blev så mycket så det blev middag både lördag och söndag! 

En annan sak jag vill berätta, speciellt för dig som läser bloggen (och minns mitt inlägg om den översnöade bäverhyddan) ... det verkar som att bävern lever och mår bra. Titta här vad vi hittade! Tydliga spår och ett fint vårtecken, "bävergnag". 

Jag hoppas att din helg varit lika fin, nu taggar vi för en ny härlig vecka!
Tjing!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar