Ni använder ju lut, hur kan såpa vara naturlig och ofarlig?


I dagens inlägg kommer jag att diskutera en vanlig fråga som många har kring såptillverkning: hur kan såpa, som tillverkas med lut, vara naturlig och ofarlig? Det här är en viktig fråga eftersom det kan finnas en missuppfattning kring de kemikalier som används i processen. Låt oss utforska närmare och förtydliga hur såpa blir ett säkert och naturligt rengöringsmedel trots sin tillverkningsprocess.

  

 

Senast redigerad den 22 maj 2024
Det här är an vanlig fråga, och så här fungerar det:  natriumhydroxid / kaliumhydroxid är helt naturliga kemikalier, ett natriumsalt/kaliumsalt, som är helt ogiftig och nedbrytbar i naturen. I sin rena form är de dock kraftigt frätande på grund utav sitt höga pH-värde, därför behöver man skydda sig när man hanterar det. 

Den färdiga såpan/tvålen har gjort om oljor och lut (kaliumhydroxid/natriumhydroxid) till ett nytt ämne: såpa/tvål. Det finns alltså ingen lut kvar i färdig såpa/tvål. Tvål och såpa gjord på ekologiska oljor och ren natriumhydroxid klassas som ekologisk i alla miljömärkningar, och är den mildaste formen av alla rengöringsmedel/tensider man kan hitta, alltså helt naturligt. 

 

 

_____________________________________________________________________________________

Frågor och svar

 


1. Varför är natriumhydroxid och kaliumhydroxid betraktade som naturliga och ofarliga ämnen i såptillverkning?

 

Både natriumhydroxid och kaliumhydroxid är naturliga kemikalier som är nedbrytbara och ogiftiga i sin rena form, även om de är frätande i höga koncentrationer.

 


2. Vad händer med lut i processen att tillverka såpa eller tvål?

 

I den färdiga såpan eller tvålen omvandlas oljor och lut till såpa eller tvål, och inget av lutet kvarstår i den slutliga produkten.

 


3. Hur klassificeras såpa och tvål tillverkade av ekologiska oljor och ren natriumhydroxid?

 

Såpa och tvål tillverkade av ekologiska oljor och ren natriumhydroxid klassificeras som ekologiska och anses vara milda och naturliga rengöringsmedel.

 


4. Vad är fördelen med att använda såpa eller tvål som rengöringsmedel jämfört med andra kemikalier?

 

Såpa och tvål är milda och naturliga rengöringsmedel som är skonsamma mot miljön och huden, vilket gör dem till ett mer hållbart alternativ än många andra kemikalier.

 

 

5. Hur kan man skydda sig när man hanterar lut i såptillverkning?

 

För att skydda sig mot den frätande effekten av lut bör man använda skyddsutrustning som handskar och ögonskydd när man hanterar det i sin koncentrerade form.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar