Nu ska vi tala om ”sådant vi inte ska tala om” MENS

Nu ska vi tala om ”sådant vi inte ska tala om” MENS

Vi är med all rätt bekymrade över alla dessa plastkassar som förbrukas dagligen, men användningen av plastfyllda mensskydd kan jämställas med ca 180 miljarder plastkassar till världens sopberg. En kvinna använder i genomsnitt 3600 bindor och tamponger under en 10års period. Jämförelsen gör att man lättare kan göra sig en bild av den miljöpåverkad som bindor och tamponger har på vår jord, ändå är det inget vi pratar om. 
Källa: Ekohygien

Längre ner i inlägget får du ett husmorstips för att minska blödningen.

Det var bara en aspekt, en som vi inte talar om eftersom det här är ett ämne ”vi inte ska prata högt om”.
Varför ska vi inte prata om en ett ämne som berör ”hälften” av befolkningen under en stor del av livet?

Förutom att det är helt naturligt är det också en förutsättning för människosläktet ….. hade det inte varit för den “hemliga, skamliga menstruationen” hade varken du eller jag funnits.
Det är nämligen såhär det funkar, det är så kvinnokroppen fungerar, det är en del i det samspelet som ger nytt liv! En del i att ett barn skall kunna bli till! Så är det bara!
Det som i själva verket är ett tecken på att kroppen fungerar har gjorts till något skamligt. Förr var använde man ordet rening eller uttrycket att vara opasslig och på engelsk förekommer “the curse” som omskrivningar för menstruation.

I vissa länder tar tabut kring mensen sig väldigt tråkiga uttryck.

– Mens är så tabu att prata om att många flickor inte förstår vad som händer när de får sin första mens. De vet inte heller hur de ska hantera sin hygien eller vilka mensskydd som är bäst att använda. Studier visar att i delar av Indien hade 70 procent av flickorna ingen aning vad som hände med dem när de fick sin första mens, och i Iran trodde 50 procent att de var allvarligt sjuka.

– Mens är ofta omgärdat av myter som begränsar kvinnors liv. I delar av Nepal får flickor och kvinnor vid mens inte sova i sitt eget hus utan måste övernatta i hyddor i skogen. I delar av Indien får kvinnor när de har mens inte ta i mat eller tvätta håret. Och på många platser får kvinnor vid mens inte röra sig fritt i samhället eller besöka heliga platser. Källa

2016 är mens fortfarande en ickefråga inom idrottsvärlden.

Elitidrottare mäter syreupptagningsförmåga, planerar var enda måltid i minsta detalj och för noggrann statistik över all träning och resultat MEN en så viktig sak som mens pratar man inte ens om.
Vad säger det här om oss, vår skam över vad som borde vara helt naturligt och kanske till och med hyllas?

Fotbollsstjärnan Lotta Schelin tog nyligen upp ämnet. Tack Lotta!

Läs gärna Expressens reportage här:

Hyllas?

–Ja, faktum är att för riktigt länge sedan så fanns det kulturer som såg på saken som den kanske borde ses.
Forskning gör det nämligen troligt att kvinnor var de tidigaste objekten för dyrkan, genom att de så tydligt förkroppsligar fertilitet som är en betydelsefull symbol inom tidiga agrarsamhällen. Menstruerande kvinnor har i många kulturer i människans historia ansetts vara kraftfulla och heliga. Förmågor som att kunna hela sjuka eller som hos Cherokee ge styrka nog att besegra fienden har tillskrivits mensblodets krafter.

Miljön och hälsan då?

I de produkter som vi kvinnor i västvärlden smyger med en gång i månaden finns det inte sällan både klorin och lim. KLORIN och LIM?!
De här ämnena umgås vi med intimt en gång i månaden och det är inte nyttigt! Men eftersom vi aldrig pratar om det så är det heller inget de flesta av oss reflekterat över.
En förutsättning för liv (ja ni vet hur barn blir till och föds) skrev jag om i inledningen av bloggen, och vi anser det inte vara viktigare än att lim och klorin kan duga?

– Nej, nu är det dags att ändra attityd och börja prata om saken eller hur?

Tabut måste brytas! Så är det bara!
Och sedan måste vi börja lära oss, informera och kommunicera att det finns ekologiska alternativ och att det finns andra alternativ!

Visste du att menskoppen uppfanns på 1930talet?
Inte?

Inte så konstigt vill jag mena, för det första: vi pratar inte om mens, för det andra: det är mycket pengar i engångsprodukter som nästan alla kvinnor behöver under en stor del av livet.
Menskoppen tycker inte alla om, så är det bara! Det finns dock många som säger att de aldrig skulle vilja använda annat efter att ha testat. Detta är individuellt!
Så låt oss prata om att det finns menskopp som håller i upp till 10år och fungerar utmärk för vissa, låt oss prata om att det finns ekologiska alternativ som dessutom är nedbrytbara.
I naturen tar det ca 50år för en binda som innehåller plast att brytas ner.

På Västerbottenssåpa har vi tröttnat på hyssjandet, tabun, gifterna och smusslandet!

Vi har satsat på två riktigt bra leverantörer för hållbara och bra mensskydd. René Voltaires Lingonvecka som är ekologiska och nedbrytbara samt Organic cup av medicinsk silikon. Produkterna finns som en egen kategori i webbutiken som kort och gott heter Mensskydd.
Har du också tröttnat på gifter och tabun? Då får du gärna dela vår blogg!

Kloka kvinnors kunskaper som tål att delas!

En av de mest jordnära och kloka kvinnorna jag känner heter Therese Lidberg och bor i byn Dorris i Vilhelmina. Från henne kommer detta tips på hur du undviker att blödningen blir stor och därmed jobbig.

Gör så här:

  • Plocka daggkåpa, hallonblad och för sötmans skull rödklöver, blommorna. Rödklövern kan bytas mot en tesked honung.
  • Torka bladen till te.
  • Fyll en tekula och häll hett vatten över.
  • Låt dra en god stund. det skall likna ett grönt, ljust te.
  • Drick en kopp om dagen under menstruationen och blödningen kommer att bli mindre omfattande.Ett husmorstips från en klok kvinna i Västerbottens inland!Får du möjlighet så rekommenderar jag verkligen att du också testar Mor Thereses tunnbröd (brukar finnas att köpa på Vilhelmina Gårdsbutik) för det är ett av de godaste tunnbröden som går att köpa!

Tack Therese för att vi får dela dina klokskaper! Kokar jag detta te själv?
– Självklart! Bilder nedan.

Med vänliga hälsningar och förhoppningar om skärpning 😉
Sara

Tillbaka till blogg