Om klädesmalens återtåg och hur du undviker mal i ditt hem!

Om klädesmalens återtåg och hur du undviker mal i ditt hem!

Klädesmalen (Tineola bisselliella) är en fjäril som, när den är larv, angriper textilier och orsakar hål. Under lång tid har klädesmalen varit så gott som utrotad i Sverige, men nya vanor har gjort att skadedjuret ökat i antal på senare tid.

Malen minskade när vi började använda mer av syntetiska material och impregnering – men med mindre gifter (vilket förstås är mycket bra) och mer naturmaterial ökar risken för malangrepp igen. Ofta är det hyreshus som drabbas hårdast av mal, eftersom den lätt sprider sig mellan till exempel olika vindsförråd.

 

Så här kan du minska risken för malangrepp:

1. Lägg inte undan smutsiga textilier, mattor, jackor m.m. – utan tvätta dem innan du hänger undan dem.

2. Försök att inte ha så trångt i dina garderober och förråd.

3. Häng undan (tvättade) vinterkläder under sommaren och sommarkläder under vintern så blir det inte så mycket textilier på samma plats.

4. Använd dig av naturligt malmedel, Amerikansk röd ceder har en ganska stark doft som är tilltalande för människor, och som du kanske känner igen från diverse doftljus, rökelser eller parfymer. Det är en varm behaglig trädoft för de flesta – men absolut inte för klädesmalen!

5. Får du inte bukt med malen, kontakta en skadedjursbekämpare , kontrollera också med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring täcker.

Mer om malringar  och malkulor kan du läsa här

Vill Du ha städtips och mer information som den här direkt i din mail? Anmäl dig då till vårt nyhetsbrev! 
Längst ner på startsidan finns ett formulär, fyll i namn och e-post så skickar vi dig städtips och nyheter på temat “RentHus” löpande!

P4 Värmland har gjort ett reportage om malens återtåg, som du kan lyssna på här.
Klädesmal (Tineola bisselliella) som larv & utvecklad fjäril. Det är larven som äter hål i, lever av och orsakar skador på textilier.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar