Sex saker du kan göra för att minska spridning av mikroplaster

Vad kan man göra själv för att minska spridningen av mikroplaster?

 


Sex sätt att minska mikroplaster

  1. Undvik engångsplastprodukter: Välj återanvändbara alternativ istället för engångsplastprodukter såsom vattenflaskor, matlådor, sugrör och påsar.

  2. Köp produkter medvetet: Undvik kosmetika, hygienprodukter och rengöringsprodukter som innehåller mikroplaster, särskilt de med "polyethylene" eller "polypropylene" i ingredienslistan. Välj istället produkter med naturliga eller biologiskt nedbrytbara ingredienser.


    Mikroplaster

  3. Tvätta kläder försiktigt: Tvätta syntetiska kläder som polyester och fleece i en tvättpåse som är avsedd för att minska frigörandet av mikroplaster. Att använda flytande tvättmedel istället för pulver kan också minska slitaget på fibrerna och därmed minskar frigörandet av mikroplaster. 

  4. Minska användningen av kosmetika: Använd kosmetika och personliga vårdprodukter sparsamt för att minska mängden mikroplaster som spolas av vid användning. Eller säkerställ att dina produkter inte innehåller mikroplaster.

  5. Stödja återvinning: Återvinn plastmaterial korrekt och se till att de hamnar på rätt ställe istället för att slängas i naturen.

  6. Delta i strandstädningar: Delta i eller organisera strandstädningar för att plocka upp mikroplaster och andra skräp från stränder och kustområden.

    Tack för att du läser det här och sprider medvetenhet om problemet med mikroplaster och dela med dig av tips för att minska deras användning och spridning till andra. Genom att göra dessa förändringar i din vardagliga livsstil kan du bidra till att minska mängden mikroplaster som släpps ut i miljön. Varje liten handling räknas när det gäller att skydda våra ekosystem från plastföroreningar.

 

 

__________________________________________________________________________________

 

Frågor och svar: 

 

 

1. Vad är det första och enklaste man kan göra själv om man vill minska spridningen av mikroplaster?

Undvik engångsprodukter i plast.

 

 


2. Om jag vill göra ytterligare en sak för att minska spridningen av mikroplaster vad skulle det då vara?

Läs noga på kosmetiska produkter och undvik allt som innehåller mikroplaster, håll utkik efter: "polyethylene" eller "polypropylene"

 


3. Vad skulle en tredje åtgärd kunna vara?


Skaffa en tvättpåse för att tvätta syntetiska material som tex fleecekläder, för att förhindra att mikroplaster åker ut med tvättvattnet.

 

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

    Tillbaka till blogg