Vi städar miljövänligt & giftsanera hemma denna första maj

I dag delar vi med oss av våra bästa tips för en miljövänlig och giftsanerad städning hemma inför första maj. Vi har inte gjort några drastiska livsstilsförändringar, utan har istället fokuserat på att fasas ut plast och använda mer naturliga alternativ. Vi har även rensat bort städprodukter som inte är giftfria och istället börjat använda VästerbottensSåpa, en ren produkt som baseras på återbruk av matolja från restaurangernas fritöser. 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

Vi städar miljövänligt & giftsanera hemma denna första maj

 

Giftsanering och miljövänlig städning låter som ett stort projekt, en ny livsstil och en liten skopa fanatism MEN så svårt behöver det inte vara.
Här hemma är vi inte på något sätt fanatiska, inte heller har vi gjort någon stor livsstilsförändring vi har bara fasat ut.

Det vi har slängt är plast! Vi har faktiskt plastbantat och sett till att barnen inte äter eller dricker ur plast muggar, plastbestick, tallrikar, skålar och köksredskap som slevar och stekspadar är utbytta mot glas, metall och porslin. Visst det går ibland sönder ett glas men det kan det vara värt.
Vi försöker också så långt det är möjligt att köpa närodlat, närproducerat och ekologiskt.


Det var inte så svårt, det gick heller inte på en dag men nu när det är gjort så känns det riktigt bra. Det gör att vi kan leva med att det slinker ner annat de gånger vi inte äter hemma, huvuddelen av målen intas ändå hemma och det känns som huvudsaken att det är just mat och inga gifter då.

 

Nästa område som genomgått en förändring är det här med rengöring och städ! Här har vi också fasat ut, slutat köpa städmaterial och produkter som inte är giftfritt. Det här gick av sig själv när vi startade produktionen av VästerbottensSåpa. Ju mer vi lärt oss om kemikalier och städprodukter desto mer tveksamma har vi blivit till glassiga sprayflaskor och starka dofter.

VästerbottensSåpa som bygger på ett återbrukssystem där vi renar matolja från restaurangernas fritöser och förtvålar detta till såpa är en mycket ren produkt. Råvaran, basen i produkten är ett livsmedel, majs och raps är ju ingen skitig industri rest.
Nu säger hälften av er att ni jobbat på grill och att det är äckligt! (Om jag haft en 5krona för varje gång jag hört det?!)

Så här är det!
1 . Vi tömmer inte en stor tunna dit ALLT möjligt tippats!
– Restaurangerna tömmer oljan tillbaka i den dunk det kom genom en fin sil! Vi tar omhand detta ganska omg och renar det sedan i vår fabrik – Såperiet i Siksjönäs.

2. Har du som jobbat på grill sett talloljan som man kokar tallsåpa på?
– Nej, just det! Det är en brunsvart trögflytande sörja som blir över i pappersbruken – ja, det luktar pappersbruk också!
Den måste också renas innan den förtvålas men det följer med både harts och svavel vilket också hamnar i såpan.

3. Vad händer med fett från fritöser som inte tas om hand av VästerbottensSåpa?
-Tja, den fraktas långa sträckor för att omarbetas eller brännas.

Genom att återbruka får vi inte bara en ren produkt utan gör också miljön en tjänst.

 

 

Åter till såpan! Genom att städa allt, ja faktiskt allt hemma med VästerbottensSåpa så är vi också helt säkra på att det faktiskt blir RENT och inte “nersmetat” med kemikalier. Vi har också bytt ut alla sopkvastar, diskborstar, trasor och skursvampar mot ekologiskt och handgjort. Idag har vi plockat fram trädgårdsmöblerna, det är mycket snö kvar men en liten snöfri fläck och sol, sol, sol gjorde ändå att det kändes som en bra idé!

 

 

Trä blir både rent och återfettat av VästerbottensSåpa som är en överfettad såpa (som linoljesåpa) och efter en vinter i förrådet så var det välbehövligt! På rena, såpdoftande trädgårdsmöbler blev det sedan dags för årets första fika ute!

 

 

 

Härligt och tillräckligt med ny energi för att börja skotta fram trädgårdslandet 😉

Ha en fortsatt trevlig 1:a maj allesammans!

// Sara Idenfors

 

_______________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

- Vad har ni fasat ut för att göra städningen mer miljövänlig?
Vi har fasat ut plast och ersatt det med glas, metall och porslin, särskilt när det gäller barnens matservice och köksredskap. Dessutom har vi slutat köpa städmaterial och produkter som inte är giftfria.

 

- Vad är VästerbottensSåpa och varför använder ni den för städning?
VästerbottensSåpa är en överfettad såpa baserad på återvunnen matolja från restaurangers fritöser. Vi använder den eftersom den är en ren produkt och inte innehåller skadliga kemikalier.

 

- Hur fungerar återbrukssystemet för matoljan från restaurangernas fritöser?
Restaurangerna tömmer matoljan tillbaka i dunkar genom en fin sil, sedan renas den och förtvålas till såpa i vår fabrik – Såperiet i Siksjönäs.

 

- Hur rengör ni trägårdsmöbler med VästerbottensSåpa?
Vi rengör trägårdsmöblerna med VästerbottensSåpa, vilket både rengör och återfettar träet. Det är särskilt välbehövligt efter vinterns förvaring.

 

- Vad är er nästa steg efter att ha städat och återställt trädgårdsmöblerna?
Efter att ha rengjort trädgårdsmöblerna känner vi oss redo att börja skotta fram trädgårdslandet och njuta av årets första fika utomhus. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar