Vilhelminafjällen på sommaren

Visst kan man besöka Vilhelminafjällen även på sommaren. Gör man det möter man en avslappnad och trevlig fjällmiljö, garanterat helt utan dyra märkesbutiker. Denna morgon vakande vi till +10*C och regnskurar. Eftersom att vi redan igår bestämt att den här lördagen skulle vara en ledig-lördag så blev det en fjälltur med hopp om bättre väder. Och vet ni vad, Vojmådalen bjöd på uppehåll och helt ok fjällväder.

Dikanäs är verkligen en av mina favoritplatser, det är så trevligt i Dikanäs och så har de Sveriges kanske mysigaste café och det gör ju inte saken sämre.

En helt ljuvlig liten paj med vaniljvisp och fantastiskt kaffe satt fint och på det blev loppisbesök.
Det är något visst med fjällbyar som fortfarande är fjällbyar <3

Dagens enda miss var väl att vi faktiskt missade Bojtikken HillBillyBand. #Typiskt

Efter besök på både loppis och cafe drog vi vidare till Kittelfjäll.

I Kittelfjäll finns en klätterled för proffsiga klättrare som har selar och rep och krokar och sådant, vi är inte riktigt i den ligan men kom rätt högt upp ändå.
Få saker kan göra en så hungrig som lite fjällvandriing med bra utsikt. Grabbarna behövde mat på en gång och Värdshuset i Kittelfjäll (som för övrigt håller mycket, mycket hög klass) hade inte hunnit öppna så vi styrde mot Henriksfjäll och Pensionat Granen. 
Få saker är väl så lyxiga som att serveras fjällfisk (vildfångad såklart av krögaren själv) Jag väljer att citera Christina Schollin på dett: Lyx, lyx, lyx!

Bilder i urval från vårt lilla sällskap. Pavlova, tiramisu med en tvist.
Många ställen vill mycket men är lite, men Pensionat Granen är den riktiga, genuin fjällvärden. Jag är ledsen att säga det men vill du verklgen uppleva det här får du nog söka dig hit. Det är en bit men okonstlat äkta fjälliv kan man behöva åka en bit för att få uppleva. Det är inte många ställen där ägaren själv ordnar fisk till köket, det ni!

Mätta, glada och nöjda vände vi hemåt. En fin dag att turista hemma. 

Frågor och svar
1. Var ligger Dikanäs?
Dikanäs ligger i Lappland, Västerbottens län, Vilhelmina kommun  7,5 mil nordväst om Vilhelmina samhälle. 

2. Kan man besöka Kittelfjäll på sommaren?
Det går bra att besöka Kittelfjäll även på sommaren. Det finns en hel del aktiviteter och just den här lördagen hade vi hela tre öppna restauranger att välja mellan.
3. Är det kallt i fjällen på sommaren?
Fjällen är fjällen, det kan vara strålande sol och mycket varmt men det kan också vara rejält kyligt och vädret växlar snabbt i fjällvärden.
4. Är det mycket mygg?

Mygg finns det alltid om sommaren men det är inte ett hinder för att vistas i fjällen. Man behöver vara väldigt, väldigt känslig för att inte klara av det. Det finns myggor men de är inte farliga, acceptera läget och klä dig klokt samt rusta med myggmedel så går det bra.
Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Tack älskar Norrland. Har sovit i kåta vid Fattmomaki på 60-talet . En fantastisk upplevelse.

Maude Lundin

Vår fina fjällvärld

Lena Håkansson Lif

Lämna en kommentar