Wilhelmina Winter Weekend

Is och snö, is och snö och kyla! Visst har jag nämnt att Vilhelmina eller närmare bestämt byn Malgovik i Vilhelmina har det Svenska köldrekordet på -53*C från en vinterdag 1941. -53*C har det ju inte varit sedan dess men det är kallt så det räcker här och då får man helt enkelt göra det bästa av situationen, fira vintern! Det gör vi varje år med en vinterfestival som vi kallar Wilhelmina Winter Week och det hela börjar med att vi i vår by tar upp alla is.

 

 

 

 

Vi sågar och tar upp stora isblock från Siksjön (precis som i Disneyfilmen Frost) och så körs de ner till Vilhelmina där man bygger en iskyrka och reser höga stolpar av is mitt i samhället.

I kyrkan blir det Gudstjänst, dop och ibland bröllop. Isstolparna är till för den lite udda tävlingen, isstolpssittning. Lite förenklat kan man säga att den som sitter längst på sin stolpe av is vinner en redig slant. Galet? - Kanske lite men har man så gott om is och snö och kyla gör man klokast i att fira saken istället för att tjura över det. 

 

 

Blir det kallt kan de tävlande ge upp snabbt, det kan bli en lång kamp också och det kan bli snöstorm. Spännande men helt utan inslag av sprint eller spurt ;)

 

Du kan se tävlingen live HÄR
Som längst pågår tävlingen till lördagen 17 februari kl 15.00.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar