Hur ofta är det normalt att städa?

I dagens inlägg tar vi upp ett ämne som många av oss funderar över: hur ofta ska man egentligen städa? Det är en fråga som inte har ett enkelt svar, eftersom det beror på olika faktorer som hushållets storlek, livsstil och personliga preferenser. Ändå finns det några riktlinjer som kan hjälpa till att skapa en balanserad städrutin.

 

Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

 

Hur ofta är det normalt att städa? Det är en fråga jag får ganska ofta. Du kanske tycker att frågan är konstig men tänk på att många saknar rutiner. Vi kommer alla från olika bakgrunder, vi har olika syn på städning, hur det bör se ut hemma och på vad som är rent och vad som är smutsigt.

 

 

Så för att reda ut det här då. Man behöver inte städa hela tiden eller så ofta att det blir ett problem eller en belastning men inte heller så sällan att det blir obekvämt eller blir ett hälso/hygienproblem. Frågar du mig är stökigt och smutsigt inte samma sak så många barn och leksaker över allt är inte nödvändigtvis ostädat på samma sätt som en stinkande vask och ruttnande överfull soppåse. 
Är man många i familjen och har problem med att saker ligger lite här och där är det ett bra tips att ha en korg till varje person och när man plockar och städar lägger man i rätt korg och så ansvarar varje person för att ta reda på och sortera sina egna saker. 

Ju längre man sparar och väntar desto jobbigare blir det så här kommer några råd om hur ofta man bör göra saker.

 

1. Försök att ha som en regel att aldrig gå och lägga dig med disk i hon och saker på diskbänken. Diska bort allt varje dag! Kan du hålla detta så har du kommit långt. Att starta dagen med en tom diskho, ren diskbänk är en stor fördel. 

 

2. Sortera, släng skräp och ta ut soporna. Gör det här så fort soppåsen börjar bli full och det beror såklart på hur många man är i hushållet. 

 

3. Om du har möjlighet, stoppa i en tvättmaskin så fort tvättkorgen börjar bli full, är man många i hushållet så kan det behövas göras rätt ofta. Men att spara ihop till ett bärg av tvätt blir bara jobbigt. En tvättmaskin är inte hela världen att ta hand om.

 

4. Sängkläder bör man byta ca var 14:e dag. Handdukar bör tvättas varje vecka men även här gäller förstås sunt förnuft och det är skillnad på om man lever ensam eller bara två eller om man är många som delar badrum.

 

5. Toaletten och köket bör man städa lite mer noga i alla fall en gång i veckan. Då mena jag inte att du behöver tömma alla kökssåpen, men spisen, bänkytor och skåpluckor kan man torka av en gång i veckan. Toaletten bör också hållas ren och här bör man ha separata städredskap. Ta inte med trasor, borstar och flaskor från toalett till kök. 

 

6. Dammusgaren är det lagom att plocka fram en gång i veckan. Men har man husdjur eller att det är säsong för grus som följer med in då behövs det oftare. 

 

7. Dammtorka, putsa fönster, rensa skåp och annat det kan du ta när du har tid och ser att det behövs. 

 

 

______________________________________________________________________________

Frågor och svar 

 

 

1. Hur kan man undvika att städningen blir en börda?


Genom att ha små dagliga rutiner för att hålla vissa områden rena kan man undvika att städningen samlas på hög.

 


2. Varför är det viktigt att diska varje dag?


Att börja dagen med en tom diskho och ren diskbänk kan göra det lättare att hantera resten av städningen och skapa en trevligare miljö.

 


3. Vilket är ett bra tips för att organisera städningen i hushållet?


Att ha en korg till varje person och att låta varje person ansvara för att ta reda på och sortera sina egna saker kan hjälpa till att minska röran och fördela ansvaret för städningen.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Back to blog