Förr hade all såpa fast form

Den flytande varianten är en modern företeelse

Såpan hade fast form, den var  så tjock att den packades och såldes i paket så som smör säljs i butikerna idag. Vår fasta såpa är just så. När du ska köpa en fast såpa se då till att välja en såpa som är just fast. Får du en kladdig såpa som är lite mer som filmjölk i konsistensen så är det inte den gamla varianten du har framför dig. Man förvarade den fasta såpan i endera sitt paket eller i en emaljerad ”bytta”. Denna fanns i nästan vart hem förr.

När och hur använder man fast såpa?

När du ska rengöra lodräta ytor
–  Ta en klick på en ecofiberduk eller svamp, fukta lätt och jobba upp ett tjockt skum. Det kommer sitta kvar och inte likt städspray rinna av. Låt verka, torka sedan av med fuktad trasa. Duschväggar kan du spola av.

Ugnen
– Ugnen: Gnid in ugnen med fast såpa och lite vatten, sätt ugnen på låg värme i några minuter. Skrubba sedan ut med skurborste, svamp eller rotsaksborste. Torka väl.

Så rengör du ugnen med såpa i fyra enkla steg

Kakelfogar / Badrum
– Tag en klick fast såpa på skurborsten. Skrubba och torka av.
Badrum: Tag en klick fast såpa på fuktad svamp om det finns t.ex tvål och kalkavlagringar. Jobba upp ett skum och låt verka i någon minut. Spola / torka av.
För grovrengöring av kakelfogar använd fuktad rotborste och fast såpa, låt verka och skölj / torka av.
WC: Rengör med fuktad trasa och en klick fast såpa. I wc, använd flytande såpa, skrubba med wc-borsten och låt verka. Spola sedan.

Rostfri diskbänk.
– Tag en klick på ecofiberduk eller svamp. Fukta, gnugga, spola rent och torka av.
Renöra en rostfri diskbänk med såpa

5  Fläckborttagning.
– Tag en klick fast såpa på en lagom hård borste eller ecofiberduk. Ecofiberduken fungerar bra till grova kläder som ytterkläder och arbetskläder medan en tvättborste är bättre till andra, dinare material. (tvättborstar finns här) fukta och skrubba fläcken. Tvätta som vanligt enl tvättråd i maskin. Fungerar extra bra på feta fläckar.

Ta bort feta fläckar med såpa

Ta bort feta fläckar med såpa

Gjutjärn 
– Gjutjärn ska aldrig avfettas. Säkert har du hört att man inte får anväda diskmedel på gjutjärn. Det stämmer! Men en fet såpa är en helt annan sak. När du har en bränd gryta eller panna av gjutjärn kan du använda fast, överfettad såpa samt en gammaldags disktvaga i risrot. Det är synnerligen effektivt och skadar inte gjutjärnet.

Rengöra gjutjärn med såpa
Skura mattor
– En klick såpa på skurborsten och sedan är det bara att skura.

Skura mattor med såpa

Grillgaller – om detta finns det en helt egen blogg.  Klicka här för att komma till den.

Rengöra grillgaller med såpa

Rengöra grillgaller med såpa

Skurhinken
Nej, då är det mycket snabbare att använda flytande såpa som omgående löser sig i skurvattnet.
Sjölvklart går det att lösa upp såpan och använda den i skurhinken men då måste du förbereda dig på att det kommer att ta ett par minuter innan den fasta såpan löst sig i varmt vatten.

10 WC-rent
Nej, då är det mycket snabbare att använda flytande såpa som omgående löser sig i toalettstolen. Använd flytande såpa istället för starka wc-rengörare. Det fungerar lika bra och är snällare både mot dig och miljön.  Använd en basisk lverfettad såpa till detta. All smuts som kommer från växt eller djurriket tas enklast bort med en basisk produkt. En såpa som innehåller lite såpa och mycket vatten fungerar därför inte lika bra här som en kraftig såpa.

Självklart finns det många, många andra tips för användning av fast såpa. Detta är bara några exempel.

Dosering

Dosera fast såpa så här: 1-3 msk till 10l varmt vatten. Lös upp såpan i det varma vattnet. Den fasta såpan är väldigt hårt koncentrerad. Tänk på att en burk motsvara 1,4l flytande såpa så det tar en stund att lösa upp så koncentrerad vara. Tag gärna lite varmare vatten och bearbeta / vispa såpan en liten stund i vattnet så kommer den att lösa sig. Använder du såpa i första hand till att torka golv med mopp rekommenderar vi den flytande varianten som löser sig omedelbart.

Testa också att ta lite såpa på en av våra skur- eller diskborstar för att rengöra t.ex diskbänken eller ugnen.

Såpan passar utmärkt för att tvätta och rengöra lodräta ytor så som kaklade väggar i kök och badrum.

Ta den koncentrerade såpan på en svamp med lite ljummet vatten på, arbeta in och låt gärna sitta på i några minuter. Skölj sedan av.

Att använda flytande såpa!

Dosera flytande såpa så här: 3-6 msk till 10l varmt vatten. Den löser sig då omedelbart i vattnet.

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur. Om såpan förvaras kallt eller t.o.m. fryser kan den ändra färg och bli ljusare. Funktionen påverkas dock inte. Lös upp din såpa som vanligt i varmt vatten.
Detta är en städprodukt och skall självklart inte förtäras!
Den ska som alla andra städprodukter förvaras otillgängligt för barn & skilt från livsmedel.

Innehåll

Såpa.

Förtvålad vegetabilisk matolja.

Enträdoftande såpa >0,1% enträdoft

Julsåpa >0,1% ingefärsdoft

Inga övriga tillsatser.
Eftersom produkten inte innehåller några konserveringsmedel så kan den vitna på ytan, speciellt om burken förvaras utan lock, detta påverkar inte funktionen. Produkten kan också variera i konsistens, det beror på temperatur och råvara. (Alla vegetabiliska oljor är inte lika) Förpackningen källsorteras som hårdplast (PET)


Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr